Sudbina eurozone je u rukama Slovačke



SLOVAČKI parlament u 13 sati započeo je raspravu o širenju ovlasti zajedničkog Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF). Slovačka je jedina od 17 članica eurozone koja još nije ratificirala dokapitalizacije EFSF-a i širenje njegovih ovlasti.

U Slovačkoj je trenutno na vlasti četveročlana koalicija na čelu s premijerkom Ivetom Radicovom, koja zbog ovog pitanja puca po šavovima. Radicova se očajnički trudi da u parlamentu progura EFSF, ali mnogi članovi njene koalicije su joj se suprotstavili.

Slovaci, tvrde njihovi političari, više ne žele podnositi teret tuđe krize. Građanima je teško objasniti da moraju sudjelovati u spašavanju Grčke i ostalih kriznih ekonomija, kada su prosječne plaće u Slovačkoj i dalje niže od onih u Grčkoj. Ukoliko parlament ne prihvati proširenje ovlasti EFSF-a, glasat će se i povjerenju vladi koju vodi Radicova, te je moguće da će Slovaci uskoro na izvanredne izbore.

Najveća oporbena stranka, Smer, na glasanju u parlamentu također neće podržati širenje ovlasti EFSF-a. Glasnogovornik te stranke Robert Fico najavio je da će zastupnici Smera podržati EFSF na ponovljenom glasanju. Cilj oporbenih zastupnika je iskoristiti glasanje o kriznim mjerama za spas eurozone kako bi isprovocirali prijevremene izbore.

Uloga zajedničkog fonda "teškog" 440 milijardi eura trenutno se svodi samo na prodaju obveznica i financiranje kriznih zajmova. Kad se ovlasti EFSF-a prošire, fond će moći otkupljivati kredite najizloženijih zemalja eurozone, koristiti svoja sredstva za pomoć bankama i posuđivati novac europskim vladama.

Pročitajte više