Sudionici Marulićevih dana peticijom protiv stavljanja riječkog HNK pod hipoteku

U Splitu je danas počelo potpisivanje peticije protiv odluke riječkog gradskog Poglavarstva da pod hipoteku, radi dobivanja kredita Erste banke, stavi zgradu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, radi izgradnje sportskog objekta, bazena i prometnice.

Ta je inicijativa potekla tijekom održavanja stručnih okruglih stolova u sklopu 14. Marulićevih dana "Dramski pisac u središtu", kojom sudionici skupa, kako stoji u tekstu peticije, osjećajući obvezu, žele upozoriti javnost na tu, kako tvrde, skandaloznu odluku riječkog Poglavarstva da zgradu, spomenik kulture hrvatskog i talijanskog naroda, stavi pod hipoteku.

Iako cijenimo nastojanja riječkih vlasti da podignu standard svojih sugrađana, mi kulturni djelatnici, rekao je ravnatelj festivala Marulićevi dani Milan Štrljić, od riječkog Gradskog vijeća tražimo da još jednom preispita tu odluku.

Pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan rekao je kako su u Ministarstvu još zatečeni tom informacijom. Iako zakon takvu odluku Poglavarstva ničim ne priječi, Šestan vjeruje kako će, zahvaljujući i ovakvom glasu protiv, takva odluka biti povučena.

Riječko gradsko Poglavarstvo na sjednici u utorak, 20. travnja, donijelo je odluku kojom zgradom HNK Ivana pl Zajca jamči ErsteandSteiermaerkische banci povrat kredita u iznosu od 60,8 milijuna kuna. Tim novcem trebali bi se financirati kapitalni gradski objekti poput izgradnja bazena na Kantridi, sportska dvorana na Zametu i cestovna infrastruktura.

Inače, u današnjoj raspravi o položaju dramskog pisca u Hrvatskoj, sudionici okruglog stola složili su se da treba promijeniti odnos prema dramskom pismu koje se još tretira kao literarni predložak. Tekstovi se "prekrajaju" bez prisutnosti i odobrenja pisaca, što otvara pitanje o autorskim pravima, budući da se u većini slučajeva radi redateljski teatar.

Jednako tako, sudionici su se složili da "trebamo imati 'mala' kazališta koja bi bila 'inkubatori' domaćeg dramskog pisma te da suvremenu dramu treba plasirati i izvan granica Hrvatske".

U sklopu popratnog programa predstavljanja dobitnika nagrade Ministarstva kulture za novi dramski tekst "Marin Držić", jutros je priređena koncertna izvedba prvonagrađene drame Dubravka Mihanovića "Žabe" u režiji Ivana Plazibata, nakon čega su dramski pisci i glumci nastavili s raspravom o temi "Pisci o pisanju" koju moderira književnik Ivo Brešan. U raspravi je istaknuta potreba suradnje pisca s redateljima jer na takav način piscima se omogućava da se kroz rad na predstavi razviju i izgrade.

(Hina) xdstr yln

Pročitajte više