Sudionik rata u RH izabran za lokalnog vođu njemačke desnoradikalne stranke

DESNO radikalna Nacional-demokratska stranka Njemačke (NPD) za predsjednika te stranke za saveznu pokrajinu Berlin izabrala je poznatog neonacista i bivšeg dragovoljca za vrijeme rata u Hrvatskoj Eckarta Braeunigera, javlja dnevnik "Berliner Zeitung".

Prema procjeni državnog ureda za zaštitu ustavnog poretka, dolazak Braeunigera na čelo berlinskog NPD-a predstavlja "snažnu neonacističku i aktivističku" orijentaciju i radikalizaciju NPD-a koji se dosad nastojao javno ograditi od neonacističke scene.

"Braeuniger je aktivan vođa scene sklon nasilju" smatra Claudia Schmidt voditeljica pokrajinskog ureda za zaštitu ustavnog poretka. Braeuniger, koji propagira uvođenje "nacionalnog socijalizma" posjeduje "izvrsne veze" unutar njemačkih i međunarodnih neonacističkih krugova.

34-godišnji Braeuniger je do 1995. bio član Slobodnjačke njemačke radničke stranke (FAP) koja je zbog uske povezanosti s nacističkom NSDAP bila zabranjena. Prošle je godine uhićen zbog toga jer je kao predvodik "Suboračke skupine Sjever" u blizini Berlina izvodio "ratne vježbe".

Braeuniger unutar scene, poput ostalih "hrvatskih veterana" uživa ugled zbog svojih ratnih iskustva iz borbi na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine u prvoj polovici devedesetih gdje su pripadnici neonacističkih krugova pretežito borili na strani hrvatskih snaga.

U organizaciji dragovoljaca za odlazak na borbu u Hrvatsku je posebice bila aktivna u međuvremenu zabranjena FAP, piše list.

Njemački ured za zaštitu ustavnog poretka procjenjuje da je tijekom rata na prostoru bivše Jugoslavije "nekoliko stotina njemačkih neonacista" borilo na strani hrvatskih snaga.

Pročitajte više