Suđenja prosvjednicima u Iranu: Imaju 15 minuta da se obrane od smrtne kazne

DO sada su u Iranu pogubljena četiri mladića povezana s nacionalnim prosvjedima koji su u toj zemlji izbili prije četiri mjeseca, dok je 18 drugih osoba osuđeno na smrt. Skupine za ljudska prava su izjavile da su osuđeni nakon krajnje nepoštenih i lažnih suđenja.

Mohammad Mehdi Karami, 22-godišnji prvak u karateu, obješen je 7. siječnja, samo 65 dana nakon uhićenja. Izvori su za BBC rekli da je imao manje od 15 minuta za obranu na sudu. Njegova priča pokazuje kako vlasti u Iranu koriste revijalna suđenja kako bi utjerale strah prosvjednicima koji traže slobodu i kraj klerikalnog režima.

"Nemoj ništa reći mami"

Prosvjedni pokret započeo je nakon smrti u pritvoru Mahse Amini, 22-godišnjakinje koju je policija za moral pritvorila u rujnu jer navodno nije "ispravno" nosila obaveznu maramu. Vlasti su odbacile prosvjede kao "nerede" i pokrenule nasilno gušenje. Najmanje 481 prosvjednika ubile su snage sigurnosti, navodi Iran Human Rights, nevladina organizacija sa sjedištem u Norveškoj.

 

Karami je uhićen pod optužbama za ubojstvo pripadnika paravojnih snaga Basij tijekom prosvjeda u gradu Karaju, zapadno od Teherana, 3. studenog. Kasnije je optužen za smrtno kazneno djelo "korupcije na Zemlji" te je pokrenuto suđenje pred Revolucionarnim sudom u Karaju 30. studenog, zajedno sa još 16 osoba uključujući troje djece, također optuženih za umiješanost u ubojstvo.

Optuženici imaju pravo na pravno zastupanje u Iranu, ali u osjetljivim slučajevima poput ovog, ili u slučajevima špijunaže, ne smiju sami birati svoje odvjetnike. Umjesto toga, sud imenuje jednog s liste koju je odobrilo pravosuđe. Novinarima i članovima obitelji optuženika također je zabranjen dolazak na sud, tako da je jedini prozor u ono što se događa iza zatvorenih vrata teško montirana snimka koju je objavilo pravosuđe.

"Nemoj reći mami"

U jednom takvom videu Karami izgleda vidno uznemireno dok "priznaje" da je udario člana Basija kamenom po glavi. Njegov odvjetnik po službenoj dužnosti to ne osporava, nego od suca traži oprost. Karami tada kaže da je "prevaren" i sjedne.

Karami je 5. prosinca proglašen krivim i osuđen na smrt. Četvorica njegovih suoptuženika također su osuđena na smrt, dok su djeca i osmero drugih osuđeni na duge zatvorske kazne, objavilo je iransko pravosuđe.

Na članove njihovih obitelji obično se vrši pritisak da šute, no Mohammadov otac Mashaalah Karami dao je intervju za novine Etemad. Rekao je da ga je sin nazvao uplakan na dan kad je osuđen na smrt. "Tata, dali su nam presudu. Moja je smrtna kazna. Mami nemoj ništa reći", prisjetio se njegov otac uvjeravajući u sinovu nevinost.

Mučeni u zatvorima

Kasnije je oporbena aktivistička skupina 1500 Tasvir objavila na društvenim mrežama da je Karami bio mučen. Svojoj je obitelji tijekom posjeta u zatvoru rekao da su ga stražari pretukli do besvijesti. Stražari su pretpostavili da je mrtav i bacili njegovo tijelo, ali kada su otišli, shvatili su da je još uvijek živ, dodaje se.

Karami je također rekao svojoj obitelji da su policajci "svaki dan dirali njegove genitalije i prijetili da će ga silovati" tijekom ispitivanja, navodi se u priči.

Prema iranskom pravnom sustavu, kada niži sud izrekne smrtnu kaznu, ona se šalje Vrhovnom sudu na odobrenje. Ali čak i ako Vrhovni sud potvrdi smrtnu kaznu, još uvijek se može žaliti. Karamijev otac rekao je Etemadu da je više puta pokušao kontaktirati državnog odvjetnika, ali nije bilo odgovora.

Obitelj je potom pokušala angažirati jednog od najistaknutijih iranskih odvjetnika za ljudska prava, Mohammada Hosseina Aghasija. "Mohammad me nazvao iz zatvora tri puta i tražio da ga zastupam. Njegovi roditelji su me također pozvali da zastupam njihovog sina", rekao je Aghasi i dodao da su ga svi sudovi koje je kontaktirao ignorirali.

Odvjetnik završio u zatvoru

Seyed Mohammad Hosseini, 39-godišnji trener volonter, također je obješen 7. siječnja, nakon što mu se sudilo zajedno s Karamijem za isti zločin.

Hosseini, koji je bio bipolaran, uspio je dobiti nezavisnog pravnog zastupnika nakon što je Vrhovni sud potvrdio njegovu smrtnu kaznu. Odvjetnik Ali Sharifzadeh Ardakani uspio ga je posjetiti u zatvoru u prosincu i kasnije je o tome tvitao.

"Plakao je cijelo vrijeme posjeta. Pričao je o mučenju, premlaćivanju s lisicama na rukama i povezom preko očiju te o tome da su ga udarali nogom u glavu", napisao je Ardakani. "On je čovjek čija su sva priznanja dobivena mučenjem i nemaju pravnu valjanost."

Troje osuđenih mlađi od 18

Vlasti su kasnije privele odvjetnika zbog tvita i trenutno je pušten uz jamčevinu.

Izvor je rekao za BBC Persian da odvjetnici koje je imenovala država zapravo djeluju kao "ispitivači" tijekom suđenja, stvarajući pritisak na optužene, umjesto da ih brane.

Iranska organizacija za ljudska prava izvijestila je da je najmanje 109 prosvjednika trenutno u opasnosti od pogubljenja, budući da su osuđeni na smrt ili optuženi za smrtna kaznena djela. Njihov dobni prosjek je 27 godina, a troje je mlađe od 18 godina.

Pročitajte više