Suđenje Bandićevom tjelohranitelju: "Vidio sam dim pa sam platio za roštilj"

Foto: FaH

NA SUĐENJU Robertu Ljutiću, suradniku i tjelohranitelju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića optuženom da je na organizaciji Adventa izvukao 440 tisuća kuna, svjedočio je Drago Topolovec. On je i sam bio optužen u ovom slučaju, ali se nagodio s USKOK-om i osuđen je na 10 mjeseci zatvora uvjetno. 

>> Ovo je Bandićev bivši čuvar. Sudi mu se za izvlačenje hrpe novca na Adventu

>> Nastavljeno suđenje bivšem Bandićevom tjelohranitelju, preslušane tajne snimke

Sretali se samo u protokolu 

“Ljutića sam upoznao 2005. i 2006. godine kada se zaposlio u gradskoj upravi, a ja sam bio predsjednik vijeća gradske četvrti Podsljeme. Sretali smo se na raznim manifestacijama i čuli smo se oko organiziranja nastupa KUD-ova ili slično. O nekim makinacijama ne znam ništa”, rekao je Topolovec ustvrdivši da osim Ljutića i Sanje Bančević Medenica ne poznaje druge koji se spominju u slučaju. Sanja Bančević Medenica se, podsjećamo, također nagodila s USKOK-om i kažnjena je radom za opće dobro, novčanom kaznom od 50 tisuća kuna te je morala vratiti 220 tisuća kuna koje je nezakonito stekla. Nju se teretilo da je preko njene tvrtka Tvornica događaja Ljutić izvlačio novac.

Platio fiktivne račune

Topolovec je, kao šef Zajednice folklornog amaterizma, tvrtki Tvornica događanja platio dva računa. Bili su to računi za marketinške usluge na Adventu i Fašniku.
“Shvatio sam da je to negdje dogovoreno i tražio da se to plati iz gradske pričuve”, rekao je Topolovec. 

Na pitanje USKOK-a koje su usluge pružene da bi platio račune, Topolovec je utvrdio da nije provjeravao nego je samo platio.

“Olako sam to shvatio. Pisalo je na fakturi i mislio sam da se to odnosi na plakate i radio objave kojima se reklamiraju manifestacije. Ne znam jesu li te usluge izvršene”, rekao je Topolovec i dodao da ne mora Gradu dokumentirati zašto plaća neke izvanredne troškove. Potrebno je samo priložiti račun.

Vidio dim pa platio fiktivni račun za roštilj

“Je li vam poznata tvrtka Interconecto?” pitao je Topolovca tužitelj.

“Da, od njih smo dobili račun za troškove hrane i pića na manifestaciji Šestinski dani”, odgovorio je Topolovec. Ni taj račun od 16 tisuća kuna nije provjeravao nego je samo platio, zatraživši novac iz proračunske pričuve gradonačelnika Milana Bandića. 

“Bio sam na tim 40. Šestinskim danima i sjećam se da se otraga nešto dimilo i mislio sam da je to nekakav roštilj na kojem se peče ručak za počastiti gostujuće KUD-ove”, odgovorio je Topolovec.

Nije naručio, ali je platio bez provjere

“Dobijete li vi i inače račune poštom i onda ih mrtvi-hladni platite bez provjere?” pitao je tužitelj.

“Računi nam uvijek dolaze poštom i plaćamo ih. Ako sam nešto naručio ne trebam provjeravati račun. Ove usluge nisam naručio. Smatrao sam da je to Sanja Bančević Medenica dogovorila s Koncertnom direkcijom ili nekim drugim”, odgovorio je Topolovec koji je Sanju Bančević Medenica sreo samo jednom u životu.

>> Svjedokinja na suđenju Bandićevom suradniku: On je moj poznanik, ne i partner

Došlo mu iz neke stvari u glavu

“Olako sam to napravio. Vjerovao sam ljudima i smatrao sam da su pošteno napravili posao za koji su izdali račun.  Nisam znao da su ti računi lažni. Tek kad sam se našao kao trećeokrivljeni u optužnici, došlo mi je iz one stvari u glavu. Više ne bih ni pokojnoj majci platio bez provjere”, rekao je Topolovec. 

“Jeste li s Robertom Ljutićem razgovarao o plaćanju ovih računa?” pitao je tužitelj svjedoka.

Tvrdi da nije pričao s Ljutićem, pustili mu snimke

“Ne sjećam se da sam s njim o tome pričao. Nije bilo nikakvog razloga da o tome pričamo”, odgovorio je Topolovec i dodao da je s Robertom Ljutićem dobar poznanik i da se druže samo poslovno. USKOK ga je upozorio da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, a onda su mu predočene poruke i pozivi iz spisa, iz kojih je vidljivo da je komunicirao o tome s Ljutićem pokušavajući ubrzati isplatu gotovo 1,9 milijuna iz proračunske pričuve. Gradonačelnik Milan Bandić je sve te zahtjeve odobrio i potpisao.
“Robi, znaš li neku gospođu Knorr da je zamoliš da malo ubrza postupak za novce. Predao sam sve 11. prosinca, nekom povjerenstvu za jednokratne donacije. Ovi u kulturi u Ilici još nisu dobili od njih, a meni razni ljudi pušu za vrat i dolaze doma i čak i prijete”, pisao je Topolovec Ljutiću te u nekoliko navrata ga zvao u vezi s tim. No Topolovec je i dalje inzistirao na tome da Ljutić nije imao nikakvog utjecaja na isplate.

“Nije imao nikakvog utjecaja na donošenje odluka, nego samo na ubrzavanje postupka”, ustrajao je Topolovec.

Priznao krivnju da izbjegne stres

“Jeste li namjerno platili račune za koje ste znali da su fiktivni”? pitao ga je još jednom USKOK predočavajući mu presudu na osnovu njegova priznanja krivnje.
“Nisam znao da su lažni. Krivnju sam priznao jer sam se želio izmjestiti iz ovog postupka. Bolestan sam i sve mi je to pričinjalo veliki stres”, rekao je Topolovec.
 

Pročitajte više