Suđenje dr. Šimiću: USKOK-ov tonski zapis primanja mita zasad neupotrebljiv

KRUCIJALNO svjedočenje Ljerke Krajnović pred riječkim sudom  u slučaju primanja mita doktora Ognjena Šimića najavljeno za sutra, odgođeno je za 16. svibnja. Razlog odgode objasnila je sutkinja Ika Šarić riječima kako je svjedočenje Krajnović odgođeno zbog lošeg kvaliteta USKOK-ova zvučnog zapisa razgovora kojeg su vodili dr. Šimić i poznata rukometašica.

Podsjetimo, riječ je o suđenju kardiokirurgu dr. Ognjenu Šimiću optuženom da je tražio i primao mito od pacijenata koje je od 1998. do 2006. operirao u riječkom Kliničkom bolničkom centru, a danas je suđenje ušlo u svoj treći dan. Svjedočenje Krajnović izuzetno je bitno jer je u ljeto 2006. riječkog kirurga USKOK uhvatio u nadziranoj predaji označenog novca u iznosu od pet tisuća eura, koliko je ovaj navodno tražio za operaciju oca poznate riječke rukometašice.

Glasovi nerazgovijetni u snimci koja "krči"

Kirurg je tada uhvaćen u svojem uredu u KBC-u s kuvertom u kojoj su bile označene novčanice, a operacija primopredaje novca je i snimana. Danas je najvredniji dokaz protiv Šimića, tonski zapis, toliko oštećen da se jednostavno ne može razgovijetno čuti što govori Krajnović, a što Šimić; no zato je najzastupljenije krčanje. 

Bez obzira na odgodu danas je normalno nastavljeno saslušavanje ostalih svjedoka, a svoj je  iskaz dao i Ljerkin otac, Ivan Krajnović. On nije mogao konkretno govoriti o davanju mita, jer je to uradila njegova kći, no prenio je dio sadržaja razgovora između njega i dr. Šimića. Naime, kada mu je Šimić objasnio kako će doći na red za operaciju tek za dva do tri mjeseca, Krajnović je tada odgovorio kako bi u tom razdoblju mogao i umrijeti. "To će biti laka smrt", navodno je kazao Šimić današnjem svjedoku koji je događaj prepričao u riječkoj sudnici.

Pročelnik upućivao žrtve mita na policiju

Pročelnik Klinike za kirurgiju Željko Fučkar također je danas dao iskaz o ovom slučaju. Rekao je kako je godinama dobivao informacije o tome kako Šimić prima mito, no nikada nije imao konkretne dokaze. Fučkar je sve pacijente upućivao na policiju da prijave taj slučaj. Tako su i supružnici Jakupec pred sutkinjom riječkog suda potvrdili kako su dr. Šimiću predali 1500 eura u omotnici.

Podsjetimo, jučer se čak osam svjedoka, sve redom zaposlenici riječke bolnice, složilo kako su vrata ureda tog doktora bila vječno zaključana, no nitko ne zna sa sigurnošću što se zapravo događalo iza tih vrata. Davanje novca je čini se bila javna tajna, no nitko za sada nije pružio konkretne dokaze. Očekivalo se da će se to dogoditi sutra, puštanjem tonskog zapisa i svjedočenja Krajnović, no to će se dogoditi tek 16. svibnja, kada bi snimka trebala biti "jasnija".

I.Ć.
Foto:HRT/KBC Rijeka

Pročitajte više