Suđenje Draženu Slavici: Piloti i GSS-ovci nisu znali zašto idu na Kornat

U NASTAVKU suđenja vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju svjedočio je pilot helikoptera Boženko Poljak. Poljak je prvi bio pozvan u intervenciju spašavanja vatrogasaca koje je zahvatio požar.

Poljak je u svojem svjedočenju iskreno rekao da je odletio bez da su mu rekli preciznu zadaću što treba raditi. Tvrdi kako zadaću zbog koje idu na Kornat nisu znali ni pripadnici Gorske službe spašavanja koje je ukrcao u helikopter. Kada je krenuo iz Divulja prema Kornatu mislio je da je netko možda slomio nogu, a tek putem je doznao više informacija.

Poljak nije smio letjeti, vjetar je bio prejak 

Poljak je priznao da je nekoliko puta prevezao ozlijeđene vatrogasce i to na svoju odgovornost do uvale Šipnat. Naime, tada je vjetar bio toliko jak da prema protokolu helikopter nije smio letjeti iznad Kornata. Nije pričao sa unesrećenima, a kaže i da iz svoje kabine nije mogao dobro vidjeti što se zbiva na tlu.

Vatrogasce koje je prevezao do Šipnata su preuzeli policijski gliseri i helikopter te su ih vozili u Zadar. U nastavku suđenja će svjedočiti i drugi piloti koji su sudjelovali u spašavanju vatrogasaca. Prvi na redu je pilot drugog helikoptera Neven Brozović. 

Slavica optužen za zakašnjelu akciju spašavanja

Do sada je na suđenju Slavici saslušano osam svjedoka. On je optužen zato što je na Kornat poslao dvojicu maloljetnih vatrogasaca, civilnog ročnika i vatrogasce koji nisu završili obuku spuštanja iz helikoptera. Možda i najteža optužba je ona da je kasnilo spašavanje unesrećenih vatrogasaca.  

Pročitajte više