Suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču: Nije bilo zabrana provođenja istrage protiv hrvatskih vojnika

MALOBROJNOST krim-vojnih policajaca i povlačenje nekih hrvatskih postrojbi u vojarne nakon oluje, bile su otežavajuće okolnosti u provođenju istraga protiv hrvatskih vojnika. Izjavio je to u današnjem nastavku suđenja trojici hrvatskih generala, bivši voditelj službe kriminalističke vojne policije pri 4. satniji vojne policije u Šibeniku, Dario Šimić.

On je napomenuo kako nikad od nikoga nije dobio zapovijed da ne provodi istragu protiv pojedinih hrvatskih vojnika, koji su počinili kaznena djela ili bili osumnjičeni za ista. Jedna od glavnih prepreka u provođenju tih istraga bio je manjak vojno policijskog kadra, kazao je Šimić i dodao kako je pod svojim zapovjedništvom imao samo osmoricu vojnih policajaca.

Vojna policija imala je isključivu nadležnost nad hrvatskim vojnicima, koji su počinili kaznena djela, dok je regularna policija smjela intervenirati samo kako bi eventualno spriječila samo počinjenje kaznenog djela, dodao je Šimić.

U ponedjeljak se nastavlja suđenje generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za ratne zločine u vrijeme i nakon vojne operacije "Oluja".

K.S.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više