Suđenje Norcu ipak u Haagu

HAAŠKI SUD izabrao je tročlano sudsko vijeće kojem će biti dodijeljen slučaj Norac. Predsjednik tog vijeće je Liu Daqun, sudac iz Kine, a članovi su suci Amin El Mahdi iz Egipata i Alphons Orie iz Nizozemske. Kako je navedeno u odluci Suda, imenovani suci preuzimaju ovu dužnost "onog trenutka kada optuženik bude prebačen na Tribunal".

Tu odluku objavio je Fausto Pocar, potpredsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, piše Slobodna Dalmacija.

Mirko Norac optužen je po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za progon srpskih civila i ubojstva najmanje 34 osobe među kojima 5 zarobljenih vojnika tijekom operacije Medački džep izvedene u rujnu 1993. na gospićkom ratištu u kojoj je sudjelovao kao zapovjednik 9. Gardijske brigade HV-a.

Norac je na ispitivanju s istražiteljima ICTY-a u rujnu 2003. porekao krivnju.

Kada je krajem svibnja ove godine potvrđena optužnica, glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte najavila je da će od suda tražiti objedinjavanje optužnice za Norca s onom generala Rahima Ademija, koji je 2001. također optužen za zločine u Medačkom džepu, te njihovo prepuštanje Hrvatskoj. Do sada se Haaški sud još uvijek nije očitovao o prijedlogu Tužiteljstva o objedinjavanju optužnica Ademi i Norac. U najnovijoj odluci navedeno je da je tročlano sudsko vijeće imenovano za slučaj Norac.

26. lipnja 2004. Vrhovni sud potvrdio je u potpunosti prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Rijeci, kojom je Mirko Norac osuđen na 12 godina zatvora.

Pročitajte više