Suđenje ubojicama Luke Ritza odgođeno za jesen zbog godišnjih odmora

KRAJ suđenja trojici napadača osumnjičenih za napad na Luku Ritza danas se nije održao zbog - godišnjih odmora. Naime, na današnje suđenje su pozvani vještaci i liječnici koji su iznosili zaključke o smrti zagrebačkog maturanta te čija bi se mišljenja konfrontirala. Zbog izostanka dvojice vještaka koji na suđenje nisu mogli doći zbog godišnjih odmora, sud je donio odgodu za rujan.

U trima vještačkim analizama oko uzroka smrti mladića došlo je do sukoba u mišljenjima. Naime, zagrebački vještaci tvrde da je aneurizma (nenormalno proširenje krvne žile) uzrokovala smrt mladića, dok splitski i riječki tim tvrde da je uzrok smrti premlaćivanje. Upravo su oprečni nalazi zagrebačkoga i splitskoga tima bili motiv da se zatraži i treće vještačenje kojim bi se potvrdio točan uzrok smrti zagrebačkoga maturanta.

Zagrebački tim je svoj nalaz temeljio na tome da je Luki tijekom prvog dolaska u bolnicu dijagnosticiran blaži poremećaj svijesti, dezorijentiranost, pospanost te krvarenje u mekim moždanim ovojnicama. Tijekom prvog pregleda Luka nije imao vidljivih ozljeda.

Zagrebački tim ustrajao na aneurizmi koju obdukcija nije potvrdila

Međutim, 12 dana kasnije Luka se srušio u kupaonici i preminuo. Zagrebački tim utvrdio je da je došlo do dvofaznoga razdora aneurizme: prvoga kad je pretučen i drugoga kad je nastupila smrt, 12 dana kasnije. Liječnici su naveli da je do toga u drugoj fazi došlo zbog porasta adrenalina uzrokovanog stresom i uzbuđenjem zbog premlaćivanja.

Obdukcijsko nepotvrđivanje aneurizme stručnjaci su pojasnili tako što su rekli da se tek u manjeg broja bolesnika ona može utvrditi.

Nalaz stručnjaka iz Splita, koji je potvrdio i tim iz Rijeke, navodi da je Luka preminuo nasilnom smrću te da su to uzrokovali udarci koji su izazvali opsežno krvarenje u mozgu.

Podsjetimo, Luku Ritza i njegovog prijatelja 1. lipnja 2008. godine oko 1 sat na autobusnoj stanici kod Bundeka napala je grupica mladića. Od posljedica ozljeda, odnosno krvarenja u mozgu, 12 dana nakon napada preminuo je. "Ritz je preminuo od batina koje su mu zadala trojica napadača", bio je rezultat nadvještačkog nalaza liječnika iz Rijeke.

Pročitajte više