Suđenje za Ovčaru: JNA je mogla spriječiti zločin

DA JE bivša JNA htjela, mogla je spriječiti zločin u Vukovaru, na Ovčari 1991. godine, izjavio je u utorak u nastavku procesa protiv 17 optuženih u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu svjedok Hajdar Dodaj iz Severina kod Bjelovara, koji je 1991. godine služio redovni vojni rok u JNA i koji je jedan od četvorice vojnika koji su najprije dezertirali iz JNA, a potom i spašeni prije nego što je zločin na Ovčari počinjen.

"Mi u JNA smo jednostavno došli srušiti grad", kazao je Dodaj. "Da je JNA htjela, mogla je spriječiti to zlo, jer svi su oni bili pod zapovjedništvom JNA, mi smo bili ti koji smo imali tenkove i oružje, a u Negoslavcima je bila komanda u kojoj je stajala srpska, a ne neka druga zastava", emotivno je ispričao svjedok Dodaj, koji je dvaput dezertirao iz JNA. Prvi put je uhvaćen i osuđen na zatvorsku kaznu, a drugi put - nakon što je bio poslan s jedinicom na Vukovar - predao se tadašnjem ZNG-u te je pad Vukovara dočekao u vukovarskoj bolnici.

Zajedno s ostalim zarobljenicima ukrcan je u autobus, te su ih odveli najprije u vojarnu. "Imao sam tada 18 i pol godina i takav bijes nikad dotad nisam vidio. Ljudi su lomili lopate, lupali po autobusima, psovali. Bilo je vojske, pripadnika Belih orlova, arkanovaca, svih mogućih vojski", kazao je svjedok, dodajući da su potom prevezeni na Ovčaru, gdje je neki vojnik pitao ima li u skupini neki Albanac. "Osobno mi je kazao da sam njegov čim izađem iz autobusa, ali je jedan vojnik Splićanin, koji je također pobjegao iz JNA, kazao Nemojte, nas su ustaše zarobile, nakon čega mi je isti taj vojnik uzvratio: Ti si se danas ponovo rodio", kazao je svjedok.

Na Ovčari je, zajedno s još trojicom vojnika koji su pušteni, vidio kako se zarobljenicima oduzima novac i vrijedne stvari koje im nisu već bile oduzete kod izlaska iz bolnice, te kako okupljeni iz, kako je rekao, "bar 20 vrsta vojski" tuku zarobljene. Još su neko vrijeme stajali na cesti s dva pukovnika koji su ih ispitivali "kako to da su svi iz Hrvatske, a nitko iz Srbije", te je potom u puchu stigao jedan oficir, ukrcao ih i odvezao u Negoslavce. Nakon tri dana, svjedok je prebačen u Beograd, gdje je osuđen najprije na pet godina zatvora zbog dezerterstva, oružane pobune, krađe oružja i rušenja ustavnog poretka SFRJ, a potom mu je kazna smanjena na tri, da bi na kraju, nakon 24 mjeseca zatvora, bio pomilovan odlukom tadašnjeg predsjednika vlade SRJ Milana Panića.

Nakon svjedoka Dodaja, ispitan je i svjedok Rade Bakić, koji je tvrdio da je u vrijeme rata bio kuhar u postrojbi TO Petrova gora, te da je na Ovčaru vozio svog susjeda, optuženog Milana Vujovića koji je tražio svoju kćerku i zeta, te su se nakon otprilike sat vremena zajedno vratili kući.

Najviše pažnje izazvalo je, među obiteljima iz Hrvatske čiji su najbliži ubijeni ili se još vode kao nestali, to što je i svjedok Dodaj - kao i prijašnja dva svjedoka iz Hrvatske - spominjao i šesti autobus koji je prevozio zarobljenike iz vukovarske bolnice, koji nisu nađeni u dosad ekshumiranim grobnicama na Ovčari. Majke nekih nestalih kazale su novinarima nakon suđenja u utorak kako se nadaju da će bar netko od 17-oro optuženih progovoriti i dati bar neki trag o tome gdje su njihovi sinovi, pogotovo nakon što je jednog od svjedoka drugooptuženi Stanko Vujanović, zamjenik zapovjednika Teritorijalne obrane Vukovara, pitao poznaje li jednog zarobljenika koji je odveden iz vukovarske bolnice na Ovčaru, ali njegovog imena nema među dosad ekshumiranim žrtvama.

Suđenje se nastavlja u srijedu ispitivanjem novih svjedoka Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine.

Pročitajte više