Suđenje za Ovčaru: Svjedok vidio samo pripadnike to

U NASTAVKU suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, svjedok Mirko Gavrilović u ponedjeljak je izjavio da je na Ovčari kod hangara u kojem su bili ratni zarobljenici koji su kasnije ubijeni, vidio samo pripadnike Teritorijalne obrane, njih 1015 naoružanih automatskim puškama.

Gavrilović, koji je bio rezervist JNA u Vukovaru, ispričao je da je njegova postrojba na Ovčaru bila prebačena odmah nakon pada Vukovara, 17. ili 18. studenoga 1991. godine, sa zadaćom da čuvaju zapovjedništvo lake topničke divizije, u kući udaljenoj oko 500 metara od hangara, jer je "cijela jedinica koja je dotad bila tamo praktično dezertirala".

Prema njegovim riječima, drugoga dana boravka na Ovčari njegov nadređeni Jovan Novković - koji se u ponedjeljak nije odazvao pozivu suda na svjedočenje - pozvao ga je da odu do hangara sa zarobljenicima.

"Ispred hangara je bilo 10-15 naoružanih ljudi u civilu, teritorijalaca, koji nam nisu dopustili ulazak u hangar. Novković se pokušao raspraviti s njima, ali su oni rekli da imaju zapovijed da nitko ne može u hangar, a s naoružanim ljudima se ne raspravlja", kazao je svjedok, dodajući da je kasnije te večeri dva sata bio na straži u kući u kojoj je njegova jedinica bila smještena, te da je čuo "rad nekog stroja", ali nije bio siguran je li riječ o automobilu ili nečem drugom, te povremene rafale. "Pucnjave je bilo tijekom noći i čini mi se da se u Vukovaru pucalo više nakon pada nego prije", kazao je svjedok Gavrilović. Idućega dana čuli su da su zarobljenici pobijeni.

"Svima nam je bilo neugodno što smo bili u blizini kad se to dogodilo i tražili smo da nas se premjesti s Ovčare na neko drugo mjesto", izjavio je svjedok.

Za zločin na Ovčari, ubojstvo najmanje 192 hrvatska ratna zarobljenika, optuženo je 17 osoba. Prema optužnici, podignutoj 4. prosinca 2003. godine, pripadnici Teritorijalne obrane, zapovjednik TO Vukovara Miroljub Vujović i njegov zamjenik Stanko Vujanović, optuženi su da su organizirali i naredili ubojstvo i mučenje zarobljenika. U strijeljanju su, prema optužnici, sudjelovali pripadnici TO Jovica Perić, Ivan Atanasijević, Milan Vojnović, Predrag Madžarac i više neidentificiranih pripadnika TO. Tijekom već započetog suđenja, optužnica je proširena, te su prvotno optuženoj šestorci pridruženi pripadnici paravojne postrojbe "Leva Supoderica", koju je osnovala Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja. Optuženi su zapovjednik te postrojbe Milan Lančužanin Kameni, te pripadnici Marko Ljuboje, Vujo Zlatar, Goran Mugoša, Đorde Šošić, Miroslav Đanković, Slobodan Katić, Nada Kalaba, supruga drugooptuženog Vujanovića i Milan Bulić.

Suđenje se nastavlja u utorak, kad će svjedočiti novi svjedoci Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine, svi pripadnici tadašnje JNA.

(Hina) xttag ybr

Pročitajte više