Sudski vještak: Nema dokaza da je Hrastov upotrijebio i pištolj

OBRAZLAŽUĆI danas dopunsko vještačanje u ponovljenu suđenju Mihajlu Hrastovu, optuženu da je ubio 13 rezervista JNA na Koranskom mostu u rujnu 1991., sudski vještak balističar Damir Tomašek izjavio je na Županijskom sudu u Karlovcu kako nema dokaza da je taj dan optuženik Hrastov upotrijebio pištolj.

Dopunsko vještačenje uz ukidanje druge oslobađajuće presude iz 2003. zatražio je Vrhovni sud.

U optužnici Županijskoga državnog odvjetništva (ŽDO), koju je u ponedjeljak okrivljeniku Hrastovu pročitala županijska državna odvjetnica Ljubica Fiškuš-Šumonja, tvrdi se da je "Hrastov najprije iz mitraljeza marke ultimax pucao u vojne zarobljenike, a kad su pali, da je u njih pucao iz pištolja, pri čemu su zbog mnogobrojnih strijelnih rana glave, trupa i udova umrla njih trinaestorica". U optužnici se kao obrazloženje navodi izjava svjedoka Gorana Čerkeza, Hrastovljeva suborca, koji je s njim bio na Koranskom mostu, i koji je u istrazi rekao da je "Hrastov svakom od rezervista, koji su već ležali na mostu, pucao po jednom u glavu".

Čerkez je trebao biti saslušan u ponedjeljak, ali se unatoč urednoj dostavi poziva nije odazvao, te je sud dao nalog policiji da ga danas privede. Umjesto njega na sud je došla njegova supruga Irena Čerkez i rekla da suprug radi u Nizozemskoj, da ne zna radi li u nekoj domaćoj ili stranoj tvrtki te da nema njegov broj telefona.

Sudac Marijan Janjac je rekao da se dio izjava svjedoka može pročitati iz spisa bez ponovna saslušanja svjedoka, ali ne i Čerkezova i da se on mora ponovno saslušati.

Danas su saslušana dva svjedoka. Zlatko Grbačić, koji je 1991. bio ravnatelj karlovačke bolnice, kamo su dovezena dvojica preživjelih vojnika srpskih paravojnih postrojba, Svetozar Šarac i Duško Mrkić. Grbačić je rekao kako nema nekih izravnih spoznaja o ranjavanju i samu događaju.

Joso Vuković, drugi svjedok i Hrastovljev suborac, ima izravne spoznaje o događaju jer je prenosio mrtva tijela neprijateljskih vojnika u kamion. Kako je rekao, "vidio je da tijela nisu bila grupirana, već razbacana".

Vrhovni sud je odredio da karlovački sud rekonstruira događaj i provede dopunsko balističko vještačenje kako bi se utvrdio i smjer pucanja iz mitraljeza "ultimax" kojim su zarobljenici likvidirani. Vrhovni sud je, naime, prihvatio tvrdnju ŽDO da je karlovački sud pogrješno utvrdio činjenično stanje na osnovi kojega je zaključio da je Hrastov rafalima iz mitraljeza pucao u samoobrani jer su ga napali razoružani zarobljeni rezervisti. Vrhovni sud citira Žalbu ŽDO-a: "Iz fotografija jasno i nedvojbeno vidi (se) da su mrtva tijela vučena od nogostupa, tj. prema tragovima krvi ni jedno tijelo nije bilo posve na kolniku, posebno ne prema sredini". "To je najozbiljniji prigovor žalbe; kad bi rezervisti krenuli prema optuženom Mihajlu Hrastovu polukružno ili formacijski, kako to iskazuju Hrastov i Goran Čerkez, onda bi njihova tijela bila sasvim sigurno drugačije raspoređena po kolniku mosta na Korani".

Sudac Marijan Janjac najavio je da je za sutra na svjedočenje pozvan iz Srbije i Crne Gore Svetozar Šarac, preživjeli sudionik događaja.

(Hina) xvhor yvkn

Pročitajte više