Sukob oko zakupa zemljišta na vinkovačkom području

Vukovarskosrijemski župan Nikola Šafer pozvao je danas Vladu da poništi natječaj i odluku kojom je 370 hektara poljoprivrednog zemljišta uz Farmu Osatine pokraj Ivankova na vinkovačkom području dodijeljeno u zakup Željku Broniću iz Retkovaca, a ne Farmi Osatine koja to zemljište i obrađuje.

Župan Šafer je na konferenciji za novinare ocijenio je preporuku Povjerenstva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i odluku Vlade "apsurdnom" jer "370 hektara poljoprivrednog zemljišta nije u zakup dodijeljeno Poljoprivrednoj zadruzi Osatine koja je Farmu Osatine izvukla iz stečaja, uložila u njezin razvoj 35 milijuna kuna, koja zapošljava 58 radnika i ostvaruje dnevnu proizvodnju od 25.000 mlijeka, već osobi sumnjivog boniteta".

"Poručujem svim tajkunima i tajkunčićima koji misle da mogu raditi što žele u Vukovarsko-srijemskoj županiji - da to neće uspjeti", poručio je Šafer, Istaknuo je da je o cijelom slučaju u nekoliko navrata informirao ministra poljoprivrede Petra Čobankovića kao i premijera Ivu Sanadera ali da od njih, kaže, nije dobio odgovora.

Vukovarsko-srijemski se župan se pita u čijem je interesu uništiti Farmu Osatine, koja ne može raditi ukoliko nema zemlje, a s njom ugasiti i 58 radnih mjesta te u konačnici prouzročiti štetu u iznosu oko 68 milijuna kuna. Vidno ogorčeni Šafer je ocijenio da se "pod krinkom pravne države pokušavaju provući razni privatni interesi koji nisu na dobrobit zajednici".

Direktor Farme Osatine Mirko Ervačić pozvao je novinare da provjere bonitete njegove tvrtke i Željka Bronića pa će se "sami uvjeriti koliko je nelogična odluka Povjerenstva i Vlade da se zemlja u zakup dodijeli Željku Broniću".

Poručio je da neće dopustiti Broniću da zaore spornu zemlju zasijanu djetelinom, što je već pokušao, jer to nije u ničijem interesu, rekao je Ervačić dodajući kako radnici farme čuvaju zemlju i neće dozvoliti nikome da je oduzme i da im oduzme radna mjesta.

Također je rekao kako će ga danas u Zagrebu primiti ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt koju će upoznati sa cijelim slučajem.

(Hina) xzdra ydb

Pročitajte više