Sukob u crkvi: Biskup protiv istrage o Brajši

IAKO je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić u propovijedi na Dan državnosti od nadležnih tijela zatražio da se pokrenuta istraga o zlostavljanjima djece završi što prije, jedan je biskup uputio pismo podrške Jeleni Brajši, u kojem se ističe nadu da Brajšu u njezinom radu posljednji događaji "neće uspjeti svesti na uske zakonske okvire".

Gospićko senjski biskup Mile Bogović, široj javnosti poznat i od ranije po glasnom izražavanju neslaganja s nadbiskupom Bozanićem, uputio je dugogodišnjoj ravnateljici Caritasa Jeleni Brajši pismo potpore, unatoč činjenici da su novinari u javnost iznijeli vrlo snažne indicije da je znala za zlostavljanja ali ih nije prijavila mjerodavnima.

Uz nadu da Brajšu zlostavljanja djece u Brezovici "neće uspjeti svesti na uske zakonske okvire", biskup Bogović se nada da će Jelena Brajša u budućnosti "još više paziti da suvremenim zakonoznancima i farizejima ne daje zakonskog povoda da zauzmu svoje jake pozicije". Gospićko-senjski biskup smatra da mediji ne vide ništa pozitivno u radu Jelene Brajše, nego joj samo traže nedostatke.

Kako piše Jutarnji list pozivajući se na neimenovane izvore iz same crkve, veći dio svećenika podržava Bogovićeva razmišljanja i smatra da se crkva mora oduprijeti "napadima", dok manji dio podržava Bozanićevo pozivanje na legalizam u slučaju zlostavljanja u Caritasovom domu Brezovica.

Dom za nezbrinutu djecu u Brezovici pod istragom je policije i tužiteljstva zbog navodnog zlostavljanja djece. Do sada je sudska istraga pokrenuta protiv 52-godišnjeg bivšeg domara tog doma kojega se sumnjiči da je od 1995. do 1999. seksualno zlostavljao mentalno zaostalog dječaka.

Zbog navodnog zataškavanja zlostavljanja djece u Brezovici do sada su suspendirane su dvije tužiteljice i zatraženo je njihovo razrješenje dužnosti.

Pročitajte više