Sukob vladajućih i opozicije: Novi vojvođanski statut za ekonomski razvoj ili za odcjepljenje?

VLADAJUĆE stranke u skupštini Vojvodine najavile su danas da će podržati nacrt novog statuta te sjeverne srpske pokrajine, dok opozicija prigovara zbog nemalog broja manjkavosti te je istaknula da zbog toga neće podržati predloženi akt.

Klub zastupnika Za europsku Vojvodinu drži da će se usvajanjem novog Statuta Vojvodine stvoriti pretpostavke za veliki zamah u daljnjem ekonomskom razvoju pokrajine. "Proširenjem nadležnosti Vojvodine, povećanjem djelotvornosti rada njenih institucija i načinom raspolaganja sredstvima, omogućit će se efikasnije rješavanje na nižoj razini", pojasnio je Dragoslav Petrović, predsjednik kluba zastupnika navedene stranke u pokrajinskoj skupštini.

Protivnici očito ne poznaju ustavno-pravni okvir Republike Srbije

Prema mišljenju Ištvana Pastora, predsjednika Saveza vojvođanskih Mađara, prijedlogom Statuta "maksimalno je iskorišten ustavno-pravni okvir Srbije". "Kritičari koji tvrde da je ovo separatistički prijedlog nisu u pravu", objasnio je Pastor. Za Ligu socijaldemokrata Vojvodine prijedlog Statuta nije sporan, a na istom su tragu i zastupnici G17, koji osim toga poručuju da protivnici očito ne poznaju ustavno-pravni okvir Republike Srbije.

S druge strane, predstavnici Koštuničine Demokratske stranke Srbije objašnjavaju kako će se novim Statutom stvoriti mogućnosti za sukob između pokrajinske i republičke izvršne vlasti, a ujedno će ugroziti sadašnji životni standard građana. Naime, kako je kazao Borko Ilić, predsjednik kluba DSS-a u vojvođanskoj skupštini, ekstremno će poskupjeti život u pokrajini, jer se Statuom predviđa uvođenje "glomazne i neefikasne administracije koja će raditi u interesu političkih stranaka koje su na vlasti, a ne u interesu Vojvodine".

Cilj Statuta je separatistička politika čiji je nositelj Demokratska stranka

Milorad Mirčić iz Srpske radikalne stranke je još radikalniji u razmišljanju. Tako usvajanje novog Statuta vidi kao "trenutak kada se donosi jedan akt koji ma sve karakteristike buduće federalizacije Srbije". "Prijedlog Statuta ima neke odredbe koje podrazumijevaju državnost a u krajnjem slučaju njegov cilj je separatistička politika čiji je nositelj Demokratska stranka. Pripremit će se svi preduvjeti za odvajanje dijela teritorija Srbije", kazao je Mirčić.

Predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine istaknuo je da "novi Statut nije epohalan i nije povijesni". "On nam samo jamči prava koja smo odavno zaslužili, ali građani vide kao jutro poslije teške noći. dobro jutro Vojvodino", poručio je Pajtić dodavši da "prijedlog Statuta nije volja političke elite, već je nasušna potreba svake žene i svakog muškarca koji u političarima vide ozbiljne i odgovorne ljude".

"Nije problem u tome što srbije ima vojvodinu, problem je u tome što ih nema više. Mi smo građanima obećali europsku Vojvodinu i obećali smo upravu, brži razvoj i decentralizaciju", kazao je pokrajinske premijer.

Ig.M.
Foto: Index

Pročitajte više