Sullivan: "Hrvatska poput torte s puno, puno slojeva"

"HRVATSKA je kao torta s puno, puno slojeva, jednostavno nemam boljih riječi kojima bih to opisao", rekao je u razgovoru za "Glas Amerike" Charles Sullivan nakon 20-nevnoga putovanja po Hrvatskoj.

Charles Sullivan, koji je sa skupinom Amerikanaca posjetio Zagreb i Nacionalni park Plitvice te više mjesta na hrvatskoj obali, od Dubrovnika i Splita do Rijeke i Opatije, autor je Enciklopedije kalifornijskih vina i niza drugih knjiga. Prije dvije godine izdao je i knjigu "Zinfandel: Povijest grožđa i njegovog vina" u kojoj ide za tragom zinfandela do njegovih hrvatskih korijena.

"Ono sto nam je bilo najprivlačnije u Hrvatskoj, to je kombinacija povijesnoga s prirodnim ljepotama. Toliko je povijesti u mjestima koja smo obišli, toliko raznih utjecaja, od Bizanta i stare Grčke, Venecije, naravno, Austro-Ugarske...", izajvio je, dodavši kako je bio zapanjen pulskom Arenom. "Znao sam za nju, čitao o njoj, ali svejedno sam ostao zatečen njezinom ljepotom i njezinom veličinom", dodao je.

Govoreći o dojmovima koje je ponio iz Hrvatske, Sullivan je rekao: "Vrlo impresivno."

"Znate, teško je impresionirati nas iz Kalifornije i Oregona, s pacifičkom obalom, ali predivna je i vaša. Ono što je nama bilo najprivlačnije u Hrvatskoj, to je kombinacija povijesnoga s prirodnim ljepotama", istaknuo je.

Po njegovim riječima Hrvatska nije "standardna kolotečina", bilo je kao da smo bili u zemlji koja još nije otkrivena.

Povijest, kultura, arhitektura... to je ono što je bilo od naročitog interesa svima u skupini od 25 Amerikanaca koji su u Hrvatsku pošli u organizaciji agencije Go Ahead, napomenuo je.

"Šetnja dubrovačkim zidinama, upoznavanje, u Splitu, s djelima Ivana Meštrovića, ljepota Plitvičkih jezera... ostat će nezaboravni trenuci za svakoga", rekao je Sullivan.

On je Hrvatsku obišao dijelom u aranžmanu agencije Go Ahead Vacations, iz Cambridgea, u Massachusettsu, a dijelom u vlastitom aranžmanu. Go Ahead, čija je matična organizacija EF Education, najveća u svijetu obrazovna putnička agencija, po prvi puta je ove godine uključila Hrvatsku u svoj program kao "privlačnu, novu destinaciju."

Po povratku u Ameriku, Sullivan je nazvao agenciju "Go Ahead" i sugerirao da u putovanja u Hrvatsku moraju uključiti i Pulu.

Na kraju razgovora, Charles Sullivan je rekao: "Moja supruga i ja puno putujemo, ali rijetko kažemo - vratit ćemo se jednoga dana. Za Hrvatsku sam gotovo siguran da ćemo joj se vratiti jednoga dana", dodao je.

(Foto: Arhiva)

Pročitajte više