Summit EU-a: Prihvaćena "Solunska agenda za zapadni Balkan"

ČELNICI zemalja Europske unije prihvatili su u petak u grčkom Porto Carrasu "Solunsku agendu za zapadni Balkan", dokument u kojem se potvrđuje europska perspektiva zemalja regije i u kojem su navedeni prioritetni koraci koje te zemlje trebaju poduzeti na putu prema Europskoj uniji.

"Potpora zapadnom Balkanu u pripremama za buduću integraciju u europske strukture i na kraju u članstvo u Uniji za EU predstavlja visoki prioritet", kaže se u dokumentu, koji su čelnici EU-a usvojili na summitu u Porto Carrasu, stotinjak kilometara južno od Soluna.

Europska unija naglašava u tom dokumentu da brzina daljnjeg približavanja pet zemalja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja (PSP) leži u njihovim rukama i ovisi o rezultatima svake zemlje u provedbi reformi, poštivanju kopenhaških kriterija i uvjeta iz PSP-a.

Čelnici EU-a traže od pet zemalja PSP-a (Hrvatska, BiH, SiCG, Makedonija i Albanija) da u potpunosti "podupru rad Međunarodnog kaznenog suda (ICC) i integritet njegova statuta u skladu s relevatnim odlukama EU-a". Također, ponovno se traži puna suradnja s Međunarodnim sudom za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY), posebice u pogledu izručivanja svih optuženih te pristupa dokumentima.

EU podupire aktivnosti i inicijative "zemalja zapadnog Balkana koje promiču socijalnu koheziju, etničku i vjersku toleranciju, multikultilarizam, povratak izbjeglih i prognanih te borbu protiv nacionalizma".

Solunski summit je uspostavio novi multilateralni politički forum EU-zapadni Balkan, u okviru kojeg će se periodično okupljati šefovi država ili vlada EU-a i njihovi kolege iz PSP-a. Također će se održavati godišnji sastanci ministara vanjskih poslova i ministara zaduženih za pravosuđe i unutarnje poslove, dok će se ostali ministri sastajati prema potrebi.

Prvi takav ministarski sastanak održat će se u drugoj polovici ove godine tijekom talijanskog predsjedanja EU-om.

Svakoj od pet zemalja PSP-a bit će ponuđeno "europsko partnerstvo", po uzoru na pristupno partnerstvo za kandidatske zemlje. U tom partnerstvu bit će identificirani prioriteti za potporu nastojanjima za približavanje EU-u. U njima će se odražavati različiti stupanj razvoja svake zemlje i bit će prilagođeni specifičnim potrebama svake od zemalja. Od zemalja regije će se tražiti da izrade nacionalne planove za provedbu partnerstva.

Europsko vijeće je odobrilo dodatnih 200 milijuna eura za CARDS program za razdoblje 2004.-2006.

Europsko vijeće poziva zemlje PSP-a da nastave razvijati regionalnu suradnju, da do kraja ove godine zaključe mrežu bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini, da razmotre mogućnost ukidanja viza između zemalja u regiji, nastave borbu protiv organiziranog kriminala, trgovine ljudima i protiv ilegalnih migracija.

Pročitajte više