Summit u Tokiju: Osnivanje sustava kontrole Zemlje do 2014. godine

ČETRDESET četiri zemlje okupljene na "Summitu o promatranju Zemlje" dogovorile su se u nedjelju oko osnutka, do 2014. godine, svjetskog sustava kontrole okoliša namijenjena sprečavanju prirodnih katastrofa i smanjivanju utjecaja epidemija na ljudsku vrstu.

Sudionici tog međuministarskog sastanka, među kojima članovi skupine osam industrijski najrazvijenijih zemalja (G8) i predstavnici Europske komisije, potpisali su 10-godišnji program usuglašavanja svojih znanja u tom području, rekli su oni u zajedničkom priopćenju.

Glavni cilj tog programa je osnivanje "svjetskog sustava na temelju više sustava promatranja Zemlje", piše u priopćenju.

Taj će sustav "promijeniti i poboljšati našu percepciju i razumijevanje zemaljskog sustava", istaknuli su sudionici summita.

Cilj je udruživanje različitih pomagala za promatranje Zemlje poput satelita ili meteoroloških balona kako bi se poboljšali, primjerice, načini poljoprivredne i energetske proizvodnje te spriječile epidemije malarije ili groznice na zapadnoj strani Nila.

Sljedeći summit, koji će održati u veljači 2005. godine u Bruxellesu, trebao bi omogućiti utvrđivanje preciznih ciljeva, posebice oko financiranja zajedničkih projekata.

"Japan želi odigrati važnu ulogu u projektima vezanima uz zagrijavanje Zemlje", kazao je japanski ministar obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije Takeo Kawamura.

"U cijelome svijetu nepravilni klimatski fenomeni, poput poplava i toplinskih valova, izazivaju goleme štete", izjavio je na otvaranju summita japanski premijer Junichiro Koizumi.

"Kako bi međunarodna zajednica reagirala na odgovarajući način, moramo prvo shvatiti kako i zašto dolazi do tih fenomena te potom spriječiti njihove posljedice", dodao je Koizumi.

Sastanak u Tokiju slijedio je nakon prvog organiziranog susreta u srpnju 2003. godine u Washingtonu, dogovorenom mjesec dana ranije na summitu G8 u francuskom Evianu.

Pročitajte više