SUMMITOM APEC-A DOMINIRAT ĆE TEME TERORIZMA I TRGOVINE

Neuspjeh u borbi protiv terorizma značio bi katastrofu za sve zemlje, upozorio je u petak ministar vanjskih poslova Australije Alexander Downer, najavljujući tako i glavnu temu summita organizacije za Azijskopacifičku gospodarsku suradnju (APEC) koji će se u ponedjeljak i utorak održati u Bangkoku.

Drugog dana pripremnog sastanka ministri vanjskih poslova 21 zemlje članice APEC-a raspravljali su o načinima kako se učinkovito boriti protiv terorizma, ali da se ne ugrozi gospodarski razvitak. Osim zemalja regije, članice APEC-a su Rusija, SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland i nekolicina južnoameričkih država.

"Važno je shvatiti da će, ako se ne obračunamo s terorizmom, gospodarske posljedice biti katastrofalne posvuda, pa i u našoj regiji", rekao je Downer.

"Opadanje ulaganja, opadanje trgovine, povećanje nezaposlenosti, sve se to vidjelo na nižoj razini u slučaju Balija", rekao je nakon objave izvješća australske vlade o cijeni terorizma.

Nakon prošlogodišnja dva napada na noćne klubove na Baliju u kojima su poginule 202 osobe, broj stranih turista na tom indonezijskom otoku u prvih osam mjeseci ove godine manji je za 35 posto u odnosu na prošlu.

Američki predsjednik George Bush iskoristit će summit kako bi priskrbio potporu za borbu protiv terorizma i širenja oružja za masovno uništenje - sa Sjevernom Korejom kao glavnim regionalnim problemom, a Colin Powell će, prema najavama, predložiti uspostavu antiterorističkog fonda.

Među američkim zahtjevima bit će i prijedlog zabrane proizvodnje, transporta i prodaje protuzrakoplovnog oružja poput ručnih lansera projektila, iz kakvog je umalo pogođen izraelski putnički zrakoplov nakon uzlijetanja iz Mombase u Keniji prošle godine.

Australija će predložiti umreženje imigracijskih baza podataka zemalja članica APEC-a kako bi se stvorio sustav uzbunjivanja koji bi mogao ući u trag svakome osumnjičenom za povezanost s terorizmom tko putuje regijom.

Iako su već dosad predložene antiterorističke mjere skupe, australsko izvješće ukazuje na to da bi se najskupljim pokazalo nedjelaovanje protiv terorizma.

"Cijena provedbe protuterorističkih mjera treba se smatrati ulaganjem koje, smanjenjem opasnosti od terorizma, tječe na povećanje dobiti", stpoji u izvješću.

Na gospodarskom planu u središtu će biti pitanje slobodne trgovine, a velika se rasprava očekuje oko tajlandskog prijedloga za pretvaranje cijele regije u jedinstvenu trgovinsku zonu, bez granica, do 2020. godine.

Rusija, koja se APEC-u pridružila prije pet godina, u Bangkoku će nastojati potvrditi svoju ulogu najvećeg regionalnog opskrbljivača energijom i mirovnog posrednika u sjevernokorejskoj nuklearnoj krizi.

Njezino se izaslanstvo sprema iznijeti ambiciozan strateški cilj -eksploataciju golemih energetskih rezervi iz Sibira i krajnjeg istoka Rusije - kako bi se udovoljilo rastućoj potražnji azijskih tržišta.

Zbog toga će sudionici skupa raspravljati o dva konkurentna projekta naftovoda, prema Japanu ili prema Kini, jer Rusija još nije odlučila koji bi joj se više isplatio, pa će summit poslužiti i za nadjačavanje potencijalnih stranih ulagača u ruski energetski sektor.

Na političkom planu Moskva namjerava progurati dogovor oko organiziranja novog kruga pregovora o sjevernokorejskoj nuklearnoj krizi, nakon što je sudjelovala u šestostranim pregovorima u kolovozu u Pekingu koji nisu dali osobite rezultate.

"Mi smo optimisti i nadamo se nastavku dijaloga", rekao je u Moskvi pomoćnik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Denisov.

Tajlandska vlada na čelu s premijerom Thaksinom Shinawatrom organizirat će za trajanja summita gustu sigurnosnu mrežu u cijelom Bangkoku, zbog bojazni da bi se Bush i drugi čelnici mogli naći na udaru militantnih islamističkih grupacija. U tu su svrhu po gradu raspoređene na tisuće policajaca i vojnika, a nebom nad Bangkokom će stalno kružiti bojni zrakoplovi F-16.

Pročitajte više