Fina objavila sumnjivi natječaj: Evo što morate ispuniti da im budete podstanari

Foto: Screenshot, Andrea Topić

FINA je raspisala novi sumnjivi natječaj. U potkrovlju zgrade u središtu Vukovara iznajmljuju poslovni prostor. Ništa tu ne bi bilo čudno da u natječaju nisu jasno napisali uvjete u kojima traže da podstanar mora biti tvrtka koja se bavi računalnim programiranjem i koja je u prošloj godini ostvarila prihod veći od tri milijuna kuna. 

U Vukovaru je jako malo tvrtki registriranih za programiranje, puno je više onih koje se bave bilo kojom drugom djelatnošću, pa nije jasno zbog čega bi državna agencija kojoj je u interesu da zaradi što više na najmu državnog prostora u natječaju odmah eliminirala većinu mogućih prijavitelja koji bi možda mogli ponuditi više novca za taj prostor.

A kako ne bi ispalo da se bilo koja programerska tvrtka može javiti na natječaj, propisali su i kolike prihode mora ostvarivati.

U natječaju piše da se tvrtka mora biti računalnim programiranjem

Prostor je velik 253.55 metara kvadratnih. Nalazi se na adresi Olajnica 19, u vukovarskoj središnjici Fine, velikoj zgradi pored kolodvora i gradske tržnice, u centru grada. Početna cijena zakupa iznosi 5 eura po metru kvadratnom. 

Tko bi mogao dobiti prostor? Nije to teško saznati jer, rekli smo, programerske tvrtke u Vukovaru možete prebrojati na prste jedne ruke. Do sad je u ovom prostoru bila uspješna, mlada programerska tvrtka Kod programiranje, ali ona se odjavila i prestaje s radom jer su je kupili stranci - tvrtka Glooko.

Glooko je firma registrirana za djelatnost Savjetovanje u vezi računala. U 2021. godini prema podacima Fine, Glooko je imao prihode od 3.103.810 kuna. 

Riječ je o također uspješnoj tvrtki, inozemnoj, koja je odlučila poslovati i u Hrvatskoj. Prema onome što smo neslužbeno uspjeli doznati, namjeravaju se javiti na natječaj i tako zadržati poslovanje u starom prostoru tvrtke koju su kupili.

Pitanje je hoće li proći jer Savjetovanje u vezi računala prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti nije isto što i Računalno programiranje.

Iz Fine čekamo odgovor

Upravi Fine poslali smo upit u kojem nas je zanimalo zbog čega inzistiraju da baš programerska tvrtka koja ima prihode od 3 milijuna kuna dobije prostor u Vukovaru.

Pitali smo i radi li se ovdje o namještanju natječaja. Poznavajući njihov dosadašnji način odgovaranja na naše upite, vjerojatno neće dostaviti nikakve informacije, ali mi ćemo vrlo rado objaviti i takav odgovor kad stigne. 

Prije 15 dana smo pisali da Fina namješta natječaj za kupnju namještaja

Za koga god da se natječaj sprema, taj nije ni jedan posto kriv koliko je kriv onaj tko to organizira; Fina - državna agencija o čijim smo sumnjivim poslovima nebrojeno puta pisali, bez da institucije reagiraju na naše članke.

Prije svega petnaestak dana otkrili smo da su potrošili dva milijuna kuna na uredski namještaj, pa su tako kupovali i taburee određene gustoće pjene kakve je imala samo jedna tvrtka u Hrvatskoj, osnovana svega prije godinu dana, a čiji se ured nalazi unutar zgrade tvrtke KING ICT s kojom inače unosno posluju.

>>Fina dala za namještaj 2 mil. kn, samo jedna tvrtka imala tabure baš te gustoće pjene

Još ranije otkrili smo veliku priču o tome kako šef uprave Fine, HDZ-ovac Dražen Čović, daje višemilijunske poslove čišćenja poslovnica Fine obitelji svoga kuma iz Vukovara, pa se ni oko toga institucije nisu angažirale.

Posao čišćenja ureda Fine dobila je obitelj kuma šefa Fine

>>Index Istrage otkrivaju: Šef Fine je posao čišćenja Fine dao obitelji svog kuma

Pisali smo i da Čović sjedi u Nadzornom odboru Fonda za obnovu grada Vukovara, koji je u više navrata obnavljao restoran njegova kuma, pa je i tada izostala reakcija državnih organa. Izvukli smo i podatke o tome kako dobar dio Ministarstava i državnih agencija troši na reprezentaciju u tom restoranu.

>>Kum šefa Fine dobio milijun kuna za razvoj restorana iz Fonda u kojem sjedi šef Fine

Otkrili smo uhljebe među direktorima i namještene poslove

A da ne spominjemo koliko smo tek uhljebljivanja u vrhu Fine otkrili, pa opet, nikome ništa.

>>Otkrili smo 7 uhljeba u vrhu Fine. DORH kaže da ne može ništa dok ih netko ne prijavi

Pročitajte više