Sumorna godišnjica: 15 godina potrage za Ratkom Mladićem

NA DANAŠNJI se dan navršava točno 15 godina od podizanja haške optužnice protiv ratnog zločinca Ratka Mladića, a to je i obljetnica njegovog bijega i skrivanja od odgovornosti za počinjene zločine.

Nakon što je Haški sud podigao optužnice protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i bivšeg komandanta Vojske RS generala Ratka Mladića, obojica su nestala i odlučila bijegom tražiti spas od haške sudnice, podsjećaju danas srpski mediji. Nakon punih 13 godina sumanutog bijega i života progonjene zvijeri, 21. srpnja 2008. uhićen je Karadžić i izručen Haškom tribunalu, a njegovo je suđenje u tijeku. No Ratko Mladić i dalje se uspješno skriva.

Nakon podizanja optužnice Mladić još godinama mirno šetao Beogradom

Prvu optužnicu protiv obojice Tribunal u Hagu podigao je 25. srpnja 1995. za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, podsjeća agencija Beta. Četiri mjeseca poslije Haški sud je podigao i drugu optužnicu za zločine u Srebrenici, koja Karadžića i Mladića tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti, počinjene nakon što je Vojska Republike Srpske zauzela grad.

Optužnice protiv njih razdvojene su 14. listopada 2002., kada je Tribunal otvorio izmijenjenu i dopunjenu optužnicu protiv Karadžića, koja ga tereti za genocid, sudioništvo u genocidu nad bosanskim muslimanima i Hrvatima tijekom rata u BiH i druge zločine. U studenome iste godine Haški sud je objavio izmijenjenu i dopunjenu optužnicu protiv Mladića, koja ga tereti za genocid nad bosanskim muslimanima. U toj su optužnici objedinjene prethodne dvije optužnice. Prema pisanju srpskih medija, Mladić je nakon prestanka aktivne vojne službe (prisilno je umirovljen 1996., kratko nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma) živio u Beogradu. U tom je gradu, iako je protiv njega bila raspisana tjeralica, živio mirno i pod zaštitom tamošnjih vlasti, čak se i pojavljivao na javnim mjestima i događajima.

Pročitajte više