Supermjesec iznad Hrvatske: Evo kako je izgledao

Foto: PIXSELL/Ivo Cagalj

IAKO uživamo u pogledu na pun Mjesec puno puta tijekom godine, jučer smo mogli promatrati i Supermjesec. Neki naši građani i astronomi amateri pohrlili su snimiti ovaj prekrasan fenomen.

Supermjesec nastupa kada se naš prirodni satelit nalazi najbliže Zemlji, a u isto vrijeme je pun te stoga izgleda mnogo veći nego inače. Jučer je bio 'najpuniji' u 18:49 sati.

"Putanja Mjeseca oko Zemlje je elipsastog oblika, što znači da se Mjesec periodično približava Zemlji i udaljava od nje. Najudaljenija točka ove elipse naziva se apogej i udaljena je 405.500 kilometara. Najbliža točka je perigej i prosječno je udaljena oko 363.300 kilometara. Kada se pun Mjesec pojavi u perigeju, on je malo svjetliji i veći od običnog punog Mjeseca i tako dobivamo Supermjesec", objašnjava Gordon Johnston iz NASA-e.

Supermjesec iznad Splita

Mjesec crva

Zanimljiva informacija je da su indijanska plemena imala posebne nazive za pune mjesece u ožujku. Tako su Ojibwe puni mjesec u ožujku zvali Šećerni mjesec jer se tada počinje pojavljivati javorov sok.

Druga plemena Sjeverne Amerike su prvi puni mjesec u ožujku nazivali Mjesec crva jer se radi o posljednjem punom mjesecu zimskog perioda kada crvi počinju izlaziti iz zemlje.

U Kini se prvi puni mjesec u ožujku naziva Mjesec marelica jer tada počinju cvjetati istoimena stabla. 

Pogled iz Zmijavaca poslao nam je čitatelj:

Pročitajte više