Supovi u Bocvani pojeli otrovane slonove. Preko 500 ih je uginulo

Ilustracija Foto: EPA

VIŠE od 500 ugroženih supova je uginulo nakon što su pojeli otrovana trupla triju slonova u Bocvani. Slonove su otrovale lovokradice, javlja CNN.

Ukupno je stradalo 537 supova i dva orla u zaštićenom području u središnjem okrugu istočnog dijela zemlje. Među stradalim životinjama se nalazi više vrsta supova od kojih su svi klasificirani kao ugrožene vrste i nalaze se na tzv. Crvenoj listi Međunarodne unije za očuvanje prirode. 

Ptice posebno ranjive zbog otrova

Sve češće posezanje krivolovaca za otrovima čini ptice posebno ranjivom populacijom zbog trovanja, objašnjava Afrička zaklada za divlje životinje (AWF).

Ugrožene ptice su vitalne za zdrav i održiv ekosustav. Ptice koje se hrane raspadnutim životinjskim tijelima igraju ključnu ulogu u održavanju čistog okoliša i smanjuju širenje zaraznih bolesti. 

Masovno trovanje nije izoliran incident

Vlada Bocvane je nedavno ukinula zabranu lova na slonove, što neće riješiti nijedan od problema. U prošli četvrtak vladini dužnosnici su osudili namjerno trovanje životinja kao opasno i štetno za čitav okoliš. Nakon ovog incidenta policija radi na dekontaminaciji cijelog područja. Ovakvo masovno trovanje nije izolirani incident. Nešto se slično dogodilo u Namibiji 2013. godine. 

Pročitajte više