Suradnja Istre i kalifornijske regije Napa Valley

ISTARSKA županija i poznata kalifornijska vinska pokrajina Napa Valley namjeravaju ostvariti čvrstu gospodarsku suradnju koja će se u početku zasnivati na suradnji vinara, maslinara i restoratera ali i na turističkoj suradnji općenito. Prvi kontakti ostvaren je u svibnju ove godine kad je u Hrvatskoj boravila grupa američkih i britanskih touroperatora.

Shelley Wolfe, vlasnica jednog od najpoznatijih kalifornijskih touroperatora Wine and Dine Events tom se prigodom posebno zainteresirala za Istru pa je nakon svog povratka u Sjedinjene države predložila pokretanje zajedničkih projekata i suradnje na području turizma i eno-gastronomije. Na njenu inicijativu za suradnju su se zainteresirali i vlasnici brojnih restorana i vinarija, ali i predstavnici turističkih asocijacija.

"Činjenica da se Napa Valley na svjetskoj pozornici natječe s takvim vinskim i gastronomskim regijama poput Francuske, Australije i Italije te da je prepoznata kao jedan od svjetskih lidera u proizvodnji kvalitetnih vina moglo bi kroz ovu suradnju pomoći i Istri koja bi na svjetskoj karti dobila pozornost koju s obzirom na kvalitetu svojih proizvoda i svoje posebnosti itekako zaslužuje" - izjavila je tom prigodom Wolfe.

Konkretni početak suradnje obilježit će se od 19. do 25. listopada kada će Istru posjetiti američka delegacija sastavljena od desetoro predstavnika kalifornijskih restoratera i vinara, predstavnika touroperatora i turističkih asocijacija kao i novinara. Tom će prigodom gosti iz Napa Valleya imati prigode obići najznačajnije istarske restorane, vinare i maslinare no središnji će se događaji održati 23. i 24. listopada.

Osim ove prve posjete američke delegacije već je dogovorena i sljedeća. Od 18. do 20. svibnja iduće godine u Istri će boraviti radna delegacija Napa Valleya te će tom prigodom održati radni sastanci s predstavnicima istarskog gospodarstva. Istarska bi delegacija Kaliforniju trebala posjetiti sredinom srpnja iduće godine.

Pročitajte više