Suradnja Trajkovskog s Hrvatskom na pitanju integracija bila intenzivna

MAKEDONSKI predsjednik Boris Trajkovski, koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći u četvrtak u BiH, tijekom predsjedničkog mandata intenzivno se angažirao na regionalnoj suradnji, posebno na pružanju uzajamne podrške uključenju zemalja jugoistočne Europe u euroatlantske integracije, te je na tim pitanjima surađivao i s Hrvatskom.

On je 2002. godine inicirao trilateralnu suradnju Makedonije, Albanije i Hrvatske radi priključenja tih zemalja NATO-u, koja je formalizirana potpisivanjem Jadranske povelje u Tirani 2003. pod visokim američkim pokroviteljstvom.

Makedonski, hrvatski i albanski predsjednik Boris Trajkovski, Stjepan Mesić i Alfred Moisiu na svojim su se susretima suglasili da se ulože zajednički napori radi pune integracije Hrvatske, Albanije i Makedonije u europske i transatlantske institucije uz poštivanje načela individualnog vrednovanja svake zemlje.

Mesić se s Trajkovskim tijekom proteklih nekoliko godina susretao mnogo puta na međunarodnim skupovima, a makedonski predsjednik u državnom je posjetu Hrvatskoj bio u srpnju prošle godine kada je ocijenjeno da su odnosi i suradnja dviju država vrlo dobri, s uzajamnom podrškom dviju zemalja u ambicijama približavanja euroatlantskim integracijama.

Trajkovski se zalagao za ulazak svoje zemlje u EU i makedonska je vlada planirala danas podnijeti Irskoj zahtjev za pristupanjem Europskoj uniji.

Posljednji put Trajkovski je u Hrvatskoj bio u prosincu prošle godine kada je u Cavtatu sudjelovao na prvom regionalnom ekonomskom forumu jugoistočne Europe, zajedno s drugim predsjednicima zemalja regije. Tada je bilo dogovoreno da Trajkovski bude pokroviteljem sljedećeg foruma.

Pročitajte više