Suspendiran popisivač: Odbio upisati "pravoslavac", sugerirao da se upiše "grkokatolik"

POPISIVAČ stanovništva u mjestu Smilčiću kod Benkovca suspendiran je nakon što je jučer popodne  jednom građaninu srpske nacionalnosti odbio upisati "pravoslavac" pod vjersko opredjeljenje. Popisivač je, kako je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u 13 sati kazao Milorad Pupovac, inzistirao da se umjesto toga upiše "grkokatolik".

"Jučer poslijepodne primio sam nekoliko dojava od građana srpske nacionalnosti i nepravilnostima u popisivanju stanovništva. Zabilježene su u Viškovu kod Rijeke, Smilčiću i Borovu Naselju", dodao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

U SNV-u kažu da je popisivač u Viškovu sugerirao građanima da se mogu deklarirati samo kao rimotolici, grkokatolici ili pod kategorijom "ostali", dok se u Borovom naselju građanima srpske nacionalnosti rečeno da se uopće ne trebaju izjašnjavati po pitanju vjerske i nacionalne pripadnosti.

U naknadnom priopćenju za javnost Pupovac je poručio da su nepravilnosti uočene i u općini Poljica, u Zadarskoj županiji, gdje je također vršen pritisak na građane vezano za njihovo izvještavanje o vjeri. Građani koji su se izjasnili kao pravoslavci, također su bili upisivani kao grkokatolici. SNV tvrdi da su popisivači instrukciju da tako postupe dobili na edukacijama za popisivače, ali i da je ta praksa nakon intervencije prekinuta.

Pupovac je naglasio da odlično surađuje s Državnim zavodom za statistiku koji je nadležan za pravilno popisivanje te je na tri sporne lokacije odmah poslao svoje kontrolore. Osim suspendiranog popisivača iz Smilčića, očekuje se da će istu sankciju dobiti i popisivači iz Borovog naselja i Viškova, jer se radi o sličnim prekršajima.

Pupovac je zaključno kazao da ne želi da ovi događaji bace sjenu na cijeli proces popisivanja stanovništva.

Pročitajte više