Susret Bandića i načelnice Jasenovca teško je prepričati, ovo morate pogledati

Foto, Video: Sanja Padjen/Index

STANOVNICI Jasenovca već se danima bore s katastrofalnim poplavama. Na mjestu događaja danas se ukazao Milan Bandić koji je obećao donirati kombi, da bi zatim otišao popiti kavu s načelnicom Jasenovca Marijom Mačković.

Marija Mačković, zapamtite to ime. Jer Bandić ga danas kad je stigao u Jasenovac nije znao. Drugim riječima, sve do par sekundi prije sastanka, zagrebački gradonačelnik nije imao pojma s kim se sastaje. Cijelim putem od Zagreba do Jasenovca Bandiću nije palo napamet proguglati ili pitati kako se zove načelnica čijem gradu ide u posjet i pomoć.

Dovelo je to do prilično groteskne situacije pred novinarima neposredno pred sam susret. Situacija je to koja, osim što je istovremeno i smiješna i žalosna, pokazuje sve licemjerje domaće politike. Naime, kako smo napisali, Bandić sve do par sekundi pred susret nije znao kako se zove načelnica Jasenovca.

"Kako je ime njoj?" pitao je Bandić djevojku koja je, pretpostavljamo, dio njegova protokola. No pitanje su sasvim jasno čuli i okupljeni novinari.

"Marija Mačković", tiho mu je odgovorila djevojka.

"Mačković. Marija", glasno je ponovio Bandić poput učenika koji pred sam početak ispita upija posljednje informacije.

Nakon kratkog čekanja pristiže i načelnica.

"Gdje si šef'ce?" pozdravio je Bandić načelnicu kao da se sto godina znaju.

"Evo me, ko da sam ispala iz ciganskih kola", odgovorila je HDZ-ova načelnica davši ovom susretu dodatnu razinu malograđanštine.

To je nasmijalo Bandića koji ju je zagrlio. I njoj se fora o ciganskim kolima svidjela pa ju je ponovila.

"Delaš. Vidim da delaš", na posao se prebacio Bandić.

Uskoro se Bandić obratio novinarima.

"S kolegicom Marijom se mi već dugo surađujemo i znamo", rekao je Bandić o ženi za čije se ime raspitivao par minuta ranije.

 

Pročitajte više