SUSRET RUMSFELDA I ALLAWIJA U BAGDADU

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld je razgovarao u nedjelju u Bagdadu s iračkim premijerom Iyadom Allawijem i drugim članovima njegove vlade o pitanjima sigurnosti i izborima.

Susret se odvijao u uredima premijera u Zelenoj zoni, gdje se nalaze i veleposlanstva SAD-a i Velike Britanije. Rumsfeld je rekao Allawiju da želi "razgovarati o planovima za izbore kako bi se oni održali i da bi zemlja nastavila put prema demokraciji.

Ranije se Rumsfeld sastao sa zapovjednikom američke vojske u Iraku s generalom Georgeom Caseyom i veleposlanikom Sjedinjenih Država u Bagdadu Johnom Negroponteom.

Ministar obrane se prije odlaska u Bagdad u jednoj bazi na zapadu Iraka sastao s marnicima kojima je rekao da moraju očekivati porast nasilja približavanjem izbora predviđenih za siječanj 2005.

Njegov nenajavljeni posjet se zbio dok su američke snage i iračka vlada provode vojnu kampanju osvajanja pobunjeničkih gradova na zapadu i jugu Bagdada prije izbora.

Nakon posjeta Bagdadu Rusmfeld je otišao u Kirkuk, gdje se sastao s iračkim snagama sigurnosti i članovima američke vojske, rekao je glasnogovornik veleposlanstva Sjedinjenih Država Bob Callahan.

Prije odlaska u Europu posjetio je i Mosul, prema tom izvoru.

(Hina) xtm ysb

Pročitajte više