Sutra 9. konvencija SDP-a, Račan jedini kandidat za predsjednika

NA SUTRAŠNJOJ 9. Konvenciji SDP će izabrati novo vodstvo koje će stranku voditi u iduće četiri godine predsjednika, zamjenika predsjednika, tri potpredsjednika te članove Glavnog i Nadzornog odbora.

Kako je kandidatura sadašnjeg predsjednika Ivice Račana i jedina za predsjedničko mjesto i budući da uživa potporu svih županijskih organizacija SDP-a, za očekivati je da će ga 1358 stranačkih delegata izabrati da stranku vodi i u iduće četiri godine.

No, neizvjesno je tko će mu biti zamjenik jer se za to mjesto kandidiralo četvero SDP-ovaca - aktualni potpredsjednici Mato Arlović i Željka Antunović, šef zagrebačkog SDP-a Milan Bandić te član Predsjedništva Davorko Vidović.

Još je veća neizvjesnost za tri potpredsjednička mjesta, na koja pretendira čak 14 kandidata, uz mogućnost da ih se još nekoliko kandidira na samoj Konvenciji, prikupi li dovoljno pismenih glasova potpore. To su, za sada, Ingrid Antičević Marinović, Đovani Broz, Mirjana Ferić Vac, Marin Jurjević, Zlatko Komadina, Miroslav Korenika, Vedran Lendić, Zvonimir Mršić, Ivan Ninić, Milanka Opačić, Tonino Picula, Gordana Sobol, Nenad Stazić i Dragica Zgrebec.

Za 11 mjesta u Nadzornom odboru stranke prijavilo se 28 kandidata, a njih 131 za 53 člana Glavnog odbora, koliko ih se bira s lista koje predlažu županijske organizacije, dok ih se deset bira iz redova saborskih zastupnika.

Kandidati za zamjenika predsjednika i potpredsjednike moraju na Konvenciji dobiti potporu više od polovice delegata, dok se kandidati za članstvo u Nadzornom i Glavnom odboru biraju po principu tko dobije više glasova.

Kod izbora se mora paziti na poštivanje spolne i dobne kvote, odnosno, kako su izvijestili SDP-ovci, 30 posto čelnih osoba u stranci moraju činiti žene, a 20 posto mladi.

Konvencija će početi pozdravnim riječima gostiju, njih oko 27, uglavnom predstavnika domaćih i stranaka iz drugih država, te dodjelom priznanja i Račanovim izlaganjem.

Potom kreće rasprava o predloženim izmjenama stranačkog Statuta, koje se uglavnom odnose na Glavni odbor SDP-a. Po prijedlogu, koji je aktualni Glavni odbor usvojio početkom travnja, to bi tijelo imalo veće ovlasti, češće bi se sastajalo i bilo upola manje.

Poslijepodne bi delegati trebali raspravljati o Izvješću o radu stranke u prošle četiri godine, s posebnim osvrtom na prošle parlamentarne izbore i gubitak vlasti, te o političko-programskoj deklaraciji "Naš put socijaldemokracije", o kojima će kasnije i glasovati.

U vrijeme rasprave delegati će elektronskim putem glasovati o kandidatima za stranačke funkcije, a tko će biti izabran, po predviđanjima SDP-ovaca, trebalo bit biti poznato oko 20 sati.

Konvencija će se održati u 5. paviljonu Zagrebačkog velesajma.

Pročitajte više