Sutra konstituirajuća sjednica Programskog vijeća HRT-a

NOVO Programsko vijeće HRT-a sutra će održati svoju prvu sjednicu, na kojoj će se izabrati predsjednik i dopredsjednik, te donijeti Poslovnik tog tijela.

Godinu i pol nakon izglasavanja novog Zakona o HRT-u, te višemjesečnog usuglašavanja između parlamentarnih klubova, Sabor je 17. listopada imenovao 11 članova Programskog vijeća HRT-a. Šest članova tog tijela predložili su vladajući, a pet oporbeni zastupnički klubovi.

U Programsko vijeće tako su ušli Hašim Bahtijari, Danko Bljajić, Suzana Jašić, Željko Mavrović, Nedjeljko Pintarić i Slobodan Uzelac, kao kandidati vladajuće koalicije, te Nada Gaćešić- Livaković, Jadranka Kolarević, Anja Šovagović-Despot, Zdenko Ljevak i Ante Žužul kao oporbeni kandidati.

Umjesto dosadašnjeg Vijeća HRT-a od 25 članova, koje su imenovale institucije i nevladine udruge, članove Programskog vijeća imenovao je Sabor ne temelju javnog poziva institucijama, udrugama i građanima.

Prema Zakonu o HRT-u, koji je stupio na snagu u veljači, članovi Programskog vijeća ne mogu biti državni dužnosnici, zaposlenici HRT-a ili osobe iz konkurentskih tvrtki. Oni bi trebali biti javni djelatnici koji su se istakli zalaganjem za poštivanje demokratskih načela, vladavine prava, razvitku civilnog društva i zaštiti slobode izražavanja, te predstavljati razne skupine društva.

Prema zakonskim odredbama Programsko vijeće, uz Ravnateljstvo i Glavnog ravnatelja, upravlja nacionalnim radijom i televizijom. Po provedenom javnom natječaju imenuje glavnog ravnatelja HRT-a, ravnatelje Radija, Televizije i Glazbene proizvodnje, te direktore programa i glavne urednike informativnih programa radija i televizije. U nadležnosti Vijeća su i njihova razrješenja.

Pročitajte više