Sutra na Jarunu vježba spašavanja u slučaju potresa

POKAZNA vježba svih službi zaduženih za pružanje pomoći i zaštitu u nesrećama većih razmjera pod nazivom "Jarun 2004" održat će se sutra na zagrebačkom jezeru Jarun.

Poseban naglasak ove vježbe, koja počinje u 11 sati, biti će na djelovanju službi u slučaju razornog potresa, doznaje se u Hrvatskom crvenom križu, organizatoru ovog događaja. Kažu kako se združenom vježbom želi prosuditi mogućnost intervencija, kao i mjere koje je nužno poduzeti da bi se povećala djelotvornost u slučajevima nesreća.

U Crvenom križu napominju da se vježba održava u vrijeme kada Vlada Saboru upućuje Prijedlog zakona o zaštiti i spašavanju.

Osim Crvenog križa, kojem će se u subotu pridružiti i njemačke kolege, u vježbi će sudjelovati djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, zagrebačke policije, Gorske službe spašavanja, Hrvatske vatrogasne zajednice i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe prikazati će vježbu spašavanja s visokih zgrada uz pomoć spiralne spusnice, saniranje nesreća na vodi nakon izlijevanja kemikalija te gašenja požara vatrogasnim vozilima i ručnim aparatima.

Civilna zaštita izvest će vježbu spašavanja na vodi i traženja osoba zatrpanih u ruševinama, dok će pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja prikazati kako spašavaju osobe iz visokih zgrada.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi organiziralo je vježbu zbrinjavanja ozlijeđenih u pokretnoj kirurškoj jedinici, a zagrebačke policija će sudjelovati u vježbi s postrojbama interventne i prometne policije koje će "osiguravati prostor na kojem se dogodio potres".

Hrvatski Crveni križ podići će šatorsko naselje za potrebe "stradalih osoba" kojima je potreban smještaj. Naselje raspolaže smještajnim kapacitetima, stacionarom za lakše ozlijeđene osobe, poljskom kuhinjom, pitkom vodom, poljskim vodnim i sanitarnim čvorovima, strujom za potrebe naselja. U vježbi će sudjelovati i službe traženja i spašavanja na moru te ekipe za izvlačenje ozlijeđenih i pružanje prve pomoći.

Njemački Crveni križ će kao gost sudjelovati sa svojim stacionarom koji ima i sustav za pročišćavanje vode.

Hrvatski Crveni križ organizirat će i akciju dobrovoljnog darivanja krvi u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu, kao i mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi zainteresiranim posjetiteljima.

(Hina) xam yso

Pročitajte više