Sutra na kvadrilaterali prvi susret Sanadera i Ropa

NA BRDU kod Kranja u petak će se održati sastanak na vrhu država Kvadrilaterale na kojemu će sudjelovati državna izaslanstva Slovenije, Italije, Mađarske i Hrvatske koja vode premijeri Anton Rop, Silvio Berlusconi, Peter Medgyessy i Ivo Sanader.

Uz plenarne razgovore u kojima će, kako najavljuju u Sloveniji koja sastankom završava jednogodišnje predsjedanje Kvadrilateralom, dominirati pitanja političke i gospodarske suradnje, te integracijske perspektive u široj regiji, u popodnevnom će dijelu biti održano i više bilateralnih sastanaka. Potvrđeno je među ostalim da će sastanak na Brdu za svoj prvi susret iskoristiti hrvatski premijer Sanader i slovenski premijer Rop.

Tom susretu u Sloveniji se pridaje velika pažnja s obzirom na nove tonove koji su se u odnosima Ljubljane i Zagreba pojavili nakon nedavnog susreta Sanadera sa slovenskim predsjednikom Janezom Drnovšekom, te sastanka ministara vanjskih poslova Rupela i Žužula. U isto vrijeme, slovenski mediji navode kako je riječ o multilateralnom sastanku, te od prvog susreta dvaju premijera ne treba očekivati previše. Sastanak Ropa i Sanadera na Brdu bit će, navodi agencija STA, prilika za razgovor o otvorenim pitanjima, među kojima i o granici na moru i o ekološko-ribolovnoj zoni. Sanader će pitanje proglašene ekološko-ribolovne zone teško moći izbjeći u prilikom bilateralnog susreta s talijanskim premijerom Berlusconijem, ocjena je slovenske agencije.

O rezultatima sastanka premijeri će govoriti na zajedničkoj konferenciji za tisak u ranim popodnevnim satima, a nakon bilateralnih susreta predviđene su izjave za javnost.

Slovenija, Italija i Mađarska pokrenule su trilateralnu regionalnu suradnju 1996. godine, a Hrvatska se toj inicijativi priključila u rujnu 2000. godine. Cilj Kvadrilaterale je jačanje suradnje zemalja smještenih u istom geopolitičkom području, koje imaju zajedničke interese i sudjeluju u zajedničkim projektima.

Pročitajte više