sutra počinje obilježavanje ´tjedna mozga´

Nizom predavanja, okruglih stolova i radionica u Hrvatskoj će se od 10. do 16. ožujka obilježiti ´Tjedan mozga´ u organizaciji Hrvatskog instituta za istraživanje mozga, Hrvatskog društva za neuroznanost i medicinskih fakulteta.

Glavni je cilj ´Tjedna mozga´ upoznati javnost s tajnama ljudskog mozga i problemima neuroloških i duševnih bolesti, s obzirom da su u Hrvatskoj oštećenja mozga i kralježnice glavni uzroci trajne nesposobnosti, a moždani udar vodeći uzrok smrti.

Brojne obitelji i pojedinci u Hrvatskoj susreću se s tumorima mozga, Alzheimerovom i Parkinsovom bolešću, multiple sklerozom, epilepsijom i drugim neurološkim i psihijatrijskim bolestima.

Upravo radi potrebe istraživanja i daljnjih saznanja o funkcioniranju ljudskog mozga, 21. stoljeće proglašeno je ´stoljećem uma´.

Tijekom idućega tjedna stručnjaci hrvatskih medicinskih fakulteta, Instituta za istraživanje mozga, Poliklinike SUVAG te Poliklinike za zaštitu djece održat će niz predavanja i radionica za učenike osnovnih i srednjih škola.

Na okruglim stolovima znanstvenici će razmijeniti dosadašnja saznanja o funkcioniranju mozga, o tome kako poboljšati programe integracije u društvo djece s posebnim potrebama, a bit će govora i o bolestima mozga u starenju.

Pročitajte više