Sutra počinje završna faza u suđenju tzv. gospićkoj skupini

ZAVRŠNA faza glavne rasprave u suđenju tzv. gospićkoj skupini optuženoj za ratne zločine nad civilima na gospićkom području u jesen 1991., koje se vodi na Županijskom sudu u Rijeci, počet će sutra nakon nešto manje od mjesec dana stanke.

Pred sudskim vijećem kojim predsjedava sutkinja Ika Šarić iskaze je do sada dalo oko 150 svjedoka optužbe i obrane. Glavna rasprava započela je početkom veljače 2002. nakon nekoliko odgađanja.

U nastavku glavne rasprave optuženi Tihomir Orešković, Ivica Rožić, Mirko Norac, Stjepan Grandić i Milan Čanić iznijet će svoje obrane, nakon čega slijede završne riječi njihovih branitelja i zamjenika državnog odvjetnika Dorisa Hrasta te donošenje presude.

Tijekom stanke na Centru za kriminalistička vještačenja u Zagrebu obavljalo se vještačenje zvučnog zapisa na tzv. ´Dasovićevoj kazeti´ iz prosinca 1991. godine. Na njoj je snimljen, po tvrdnjama Protubavještajne agencije (POA) koja je sudu dostavila tu kazetu, iskaz tadašnjeg načelnika Policijske uprave u Gospiću Ivana Dasovića tadašnjem zamjeniku ministra unutarnjih poslova Smiljanu Reljiću.

U tom zapisu glas, za koji POA tvrdi da je Dasovićev, prepričava događaje u jesen 1991. u Gospiću govoreći o odvođenjima i likvidaciji brojnih civila teško optužujući za organizaciju i provedbu toga Tihomira Oreškovića i Mirka Norca. Dasović je pred sudskim vijećem kazao kako ne može potvrditi da je na tom zapisu njegov glas. Rezultati vještačenja bit će predočeni u nastavku suđenja.

Iz pritvora riječkog okružnog zatvora pušten je ranije Milan Čanić koji se brani sa slobode, dok će svi ostali optuženici donošenje pravorijeka dočekati u pritvoru.

Pročitajte više