Sutra presuda Silviju Berlusconiju

PREDSJEDNIK milanskog sudskog vijeća Francesco Castellano, koji se zajedno s još dva suca povukao u četvrtak na vijećanje oko donošenja presude talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju u procesu SME u vezi s optužbom za korupciju u privatizaciji te tvrtke, najavio je u četvrtak da bi presuda mogla biti donesena u petak.

"Za sutra poslije podne, ali možda i kasnije, može se očekivati presuda u procesu SME protiv Silvija Berlusconija", rekao je predsjednik sudskog vijeća.

Berlusconi je jedini optuženik u ovom dijelu procesa, s obzirom da je dio već završio presudama protiv rimskog suca Renata Squilantea, kažnjenog s osam godina zatvora zbog primanja mita, bivšeg ministra obrane i odvjetnika Cesara Previtija, kažnjenog s pet godina zatvora zbog podmićivanja suca i odvjetnika Attilea Pacifica, kažnjenog na četiri godine zatvora sudionika u korumpiranju rimskih sudaca.

Tužiteljica Ilda Boccassini je zatražila osam godina zatvora za Berlusconija, a njegovi branitelji su zatražili oslobađanje, jer tvrde da čin korupcije nije postojao.

Postoji najmanje pet mogućih odluka sudskoga vijeća, od kažnjavanja do oslobađanja, pa čak i zatvaranja slučaja zbog zastarjelosti.

Berlusconi, prvi talijanski premijer koji je dospio na sud za svog mandata, odbacio je optužbe tvrdeći da je žrtva politički motiviranog suđenja te je najavio da se neće povući s dužnosti bez obzira na to kakva će biti presuda.

Prije nego li konačna presuda stupi na snagu talijansko pravosuđe predviđa mogućnost priziva na dvije više sudske instance.

Foto: FAH

Pročitajte više