sutra sjednica mješovitog odbora za gospodarsku suradnju hrvatske i slovenije

Na Bledu će sutra, 9. prosinca, biti održana šest sjednica Mješovitog odbora za gospodarsku suradnju između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, a 10. prosinca peta sjednica Zajedničkog odbora za provedbu Ugovora o slobodnoj trgovini između dvije zemlje, najavljeno je danas iz Ministarstva gospodarstva.

Te bi sjednice trebale pridonijeti unaprjeđenju gospodarske i trgovinske suradnje između Hrvatske i Slovenije.

Sjednicama će biti nazočni predstavnici ministarstava gospodarstva; poljoprivrede i šumarstva; financija; europskih integracija; vanjskih poslova; turizma; rada i socijalne skrbi te pomorstva, prometa i veza, kao i Hrvatske gospodarske komore te Državnog zavoda za normalizaciju i mjeriteljtvo koji će razgovarati sa svojim kolegama iz Slovenije.

Gospodarstva dviju zemalja su na mnogim područjima kompatibilna i zato su mogućnosti za dugoročno partnerstvo, s obzirom na susjedstvo i međusobno dobro poznavanje, realne i ostvarive.

Održavanjem sjednica Mješovitog i Zajedničkog odbora obje zemlje nastoje pronaći zajednička rješenja za unaprjeđenje ukupne gospodarske suradnje.

Slovenija je treći najznačajniji trgovinski partner Hrvatske u posljednje dvije godine i sedmi investitor po vrijednosti ulaganja u Hrvatskoj. U 2001. ukupna robna razmjena između dvije zemlje iznosila je 1,1 milijardu USD, pri čemu je izvoz iznosio 426 milijuna USD, a uvoz 711 milijuna USD, priopćilo je Ministarstvo gospodarstva.

Pročitajte više