Sutra u Splitu i u još 18 gradova počinje humanitarna akcija 72 sata bez kompromisa

Ilustracija: Josip Regovic/PIXSELL

Oko 3500 volontera sudjelovat će u velikoj humanitarnoj akciji 72 sata bez kompromisa koja sutra počinje u Splitu i još 18 gradova i tijekom koje će odraditi 55 ekoloških, socijalnih i radnih akcija.

Međunarodni volonterski projekt 72 sata bez kompromisa do 15. listopada održavat će se i u Zagrebu, Osijeku, Dubrovniku, Vukovaru, Vinkovcima, Krku, Rijeci, Sinju, Zadru, Sisku, Slavonskom Brodu, Suhopolju, Karlovcu, Križevcima, Metkoviću, Belišću, Šibeniku i Veloj Luci. 

Ivošević: 72 sata bez kompromisa je kvalitetan projekt

Program počinje sutra humanitarnim brucošijadama u restoranu Kampus u Splitu gdje će se prikupljati novac za kupnju medicinskih pomagala poput Exopulse Mollii odijela za smanjenje spastičnosti, aktivaciju mišića i ublažavanje kronične boli devetogodišnjim blizancima oboljelim od cerebralne paralize. 

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević ocijenio je da je 72 sata bez kompromisa kvalitetan projekt Studentskog katoličkog centra (SKAC) u Splitu i kruna njihovog cjelogodišnjeg rada kada u najtežim životnim situacijama određenim skupinama sugrađana uskaču u pomoć. 

"Oni uskaču i pomažu u brojnim situacijama, a u ovoj akciji već imaju reprezentativan broj od preko 600 volontera što rijetko tko može okupiti. Samo im mogu čestitati na više desetljeća rada na ovom projektu te pozvati sve one koji možda nemaju vremena volontirati da se sutra odazovu humanitarnoj brucošijadi na Kampusu i da na takav način pomognu", rekao je Ivošević.

Humanitarna brucošijada

Voditeljica Centra mladih pri splitskom SKAC- u Doris Nazor je istaknula da svake godine odaberu potrebni slučaj u suradnji sa Zavodima za socijalni rad i područnim jedinicama. Skupljali su i za obnovu kuće obitelji u Banovini, a ove godine skupljaju za devetogodišnje blizance. Pozivaju sve da im se pridruže i da na vrijeme nabave ulaznice za Humanitarnu brucošijadu.

​"Samo na području Splita ove godine imamo 55 akcija i oko 550 volontera, a s last minute prijavama vjerujemo da će ta brojka premašiti 600 volontera. Imat ćemo, među ostalim, i ekološke akcije, a uređivat ćemo i po Splitu javne parkove. Veselimo se što dolazi ovo razdoblje u godini i što je sve ovo pred nama", zaključila je Nazor.

Projekt je u Hrvatskoj prvi put proveden u Splitu, u listopadu 2014., a do danas se proširio na ukupno 19 gradova diljem Hrvatske. Prošle godine je u projektu na području Splita sudjelovalo više od 500 volontera na raznim ekološkim, socijalnim i radnim akcijama, a na razini cijele Hrvatske više od tri tisuće.

Pročitajte više