Sutra u Gliptoteci velika izložba "Židovi fotografi"

U GLIPTOTECI HAZU sutra se otvara velika izložba "Fotografski omanut u Hrvatskoj Židovi fotografi", autorice Marije Tonković, koja je priredila i opsežan katalog izložbe.

Recenzentica kataloga Snješka Knežević ističe kako je autorica izložbe, koja niz godina istražuje povijest fotografije, incijatorima i organizatorima izložbe (Židovska općina Zagreb) "otkrila dio svijeta ili svijetova o kojem gotovo nisu znali ništa i obogatila ih neslućenom baštinom".

Na izložbi "Židovi fotografi", prvoj takvoj priređenoj u Zagrebu, bit će izloženo 488 fotografija, devedesetak fotografa Židova, od Angela Luzzena i Solomona Heringa do ratnih fotoreportera Elvire Kohn, Huga Fischera Ribarića i Franje Mosingera, koji su djelovali u Hrvatskoj, od 1850. do 1945. Po prvi put bit će izložena djela Josipa Bernera, stradalog u Jasenovcu, a posebna dionica izložbe posvećena je Rudolfu i Franji Mosingeru.

"Tema: Židovi fotografi, dosad nije bila naznačena ni u obrisima, što znači da je pred autoricom bila inovativna i nadasve kompleksna zadaća", napominje Snješka Knežević.

Po njezinoj ocjeni "nemalo teško bilo je uroniti temu Židovi fotografi u stotinjak godina povijesti fotografije - od pionirskog doba, razvoja i punog apogeja do žanrovskog razgranavanja i prožimanja s ostalim umjetničkim izrazima".

Katalog i izložba ima šest poglavlja - Razdoblje putujućih fotografa, Osnivanje stalnih atelijera, Između umjetnosti i obrta, Između Prvoga i Drugoga svjetskog rata, Profesionalni fotografi kao fotoreporteri i Ličnosti. Katalog donosi i popis Židova profesionalnih fotografa, izlagača na izložbama umjetničke fotografije te njihove sažete biografije i bibliografiju.

Izložbu "Židovi fotografi", za koju je likovni postav izradio Mario Beusan, kako je najavljeno, otvorit će predsjednik zagrebačke Židovske općine Ognjen Kraus, autorica izložbe Marija Tonković i slikar Alfred Pal.

Pročitajte više