Sutra u podne vozači ZET-a počinju akciju petominutnog zaustavljanja vozila

ZBOG učestalih napada na vozače i kontrolore Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET), ali i putnike u njihovim vozilima, vozači tramvaja i autobusa ZET-a od sutra će, u znak upozorenja, svaki dan točno u 12 sati na pet minuta zaustavljati svoja vozila u gradskom prometu.

Akcija će trajati sve dok zagrebačko Gradsko poglavarstvo, kao vlasnik ZET-a, ne pruži jamstva za provođenje konkretnih mjera zaštite prometnih radnika, rečeno je danas na konferenciji za novinare organizatora akcije - Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a.

U zahtjevu koji je sindikat danas uputio Gradskom poglavarstvu i gradonačelnici Vlasti Pavić, a u čemu ih podržava i Uprava ZET-a, traži se uvođenje mrežnog dojavnog sustava u sva vozila, kako bi posebna centrala u ZET-u bila povezana s policijom koja bi odmah mogla intervenirati u slučaju napada.

Također traže izmjene Kaznenog zakona kojima bi se napadi na "službujuće osobe u vozilima javnog gradskog prijevoza" tretirali kako kazneno djelo, umjesto da se, kao dosad, kažnjavaju samo prekršajno.

"Akciju organiziramo jer unatoč brojnim apelima od Gradskog poglavarstva i gradonačelnice dosad nismo dobili nikakav odgovor", kazao je predsjednik sindikata Vinko Škvorc.

Tijekom akcije ZET-ovci će građanima dijeliti letke na kojima upozoravaju da je samo ove godine evidentiran 21 napad u ZET-ovim vozilima, a još su brojni službeno nezabilježeni slučajevi.

"Želimo obavijestiti putnike da sindikalna akcija nije usmjerena protiv njih, već radi njihove zaštite, a svi moraju biti svjesni da se daljnji napadi moraju spriječiti", istaknuo je Škvorc.

Pomoćnik načelnika Gradskog ureda za promet Stipan Matoš zamolio je sindikalce da ne zaustavljaju promet jer je Grad podupro uvođenje mjera zaštite u vozila, kao što su zaštitne kabine u većini vozila, te skoro uvođenje opreme za automatsko kupovanje i poništavanje karata, radi ograničavanja izravnog kontakta vozača i putnika.

Sindikalci pak smatraju da kabine ni dosad nisu sprječavale agresivne napadače, te da bi lakšem otkrivanju počinitelja mogao dodatno pripomoći videonadzor koji Uprava ZET-a namjerava početi uvoditi početkom iduće godine.

Pročitajte više