Sva rodilišta u Hrvatskoj žele postati Rodilišta - prijatelji djece

UKUPNO će 36 rodilišta započeti s programom humanizacije odnosa prema majci i djetetu širom Hrvatske zahvaljujući inicijativi UNICEF-a i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Sredstva za provedbu projekta osigurali su Zagrebačka banka i njezini klijenti.

Projekt  "Rodilišta - prijatelji djece" pokrenuli su UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija još 1991. godine. U Hrvatskoj se program provodio sredinom devedesetih kada je 15 rodilišta steklo naziv "Rodilište – prijatelj djece". No to je postignuće potrebno procjenjivati svake dvije godine, a u međuvremenu je projekt bio prekinut.

Kako su sva rodilišta u Hrvatskoj iskazala interes da se uključe u ovaj projekt, UNICEF i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi vjeruju kako će dobar dio rodilišta u kratkome vremenu ostvariti uvjete te obnoviti ili steći to prestižno priznanje za dobrobit djece.

Kako bi se ostvarili predviđeni kriteriji, definirani u "10 koraka do uspješnog dojenja", nužan je sustavan rad pri obrazovanju i stvaranju okruženja koje podupire odnos majke i djeteta. Upravo je zato organiziran i današnji pripremni seminar na kojem su se okupili koordinatori rodilišta iz cijele Hrvatske. Okupljanjem koordinatora započela je  humanu akciju koja koja za cilj ima: stvaranje boljih uvjeta u kojima se rađaju djeca, ne odvajanje djece od majki nakon poroda, podrška dojenju kao najboljoj prehrani na početku života te psiho-emocionalnoj podršci majci i djetetu.

Koordinator projekta "Rodilišta – prijatelji djece" prof. dr. sc. Josip Grgurić je naglasio: "Budući da su predstavljene svjetske smjernice naišle na nepodijeljenu stručnu i društvenu potporu i u Hrvatskoj, može se očekivati kako će u dogledno vrijeme i sva hrvatska rodilišta steći bolje uvjete u kojima se rađaju djeca, uključujući i potporu dojenju kao najboljem načinu prehrane djece na početku života."

"Beba treba majčinu blizinu nakon poroda. Jako dugo smo vjerovali da tako mala djeca ništa ni ne osjećaju zato što nam ne znaju i ne mogu ništa reći. Danas znamo da to nije istina i to ne možemo ignorirati.“-kazala je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Tanja Radočaj.

U svijetu trenutačno 20 000 rodilišta nosi naziv "Rodilište – prijatelj djece".

Pročitajte više