Svaki ima svoj faktor: Politički lideri BiH i danas bez dogovora o formiranju vlade

DANAS je u Mostaru održan dvosatni sastanak lidera šest najvećih stranka u BiH, ali i dalje nije postignut nikakav dogovor o formiranju vlade, čak 11 mjeseci nakon parlamentarnih izbora.

Lideri su ostali na početnim pozicijama i pri stajalištima koja zagovaraju već mjesecima, a sav paradoks situacije očituje se u poruci da je "sama činjenica da je sastanak održan svojevrstan pomak". Navodno je sastanak obilježen optimističnim tonovima, iako su i dalje svi svjesni da su miljama daleko od konkretnog dogovora. Stranački su čelnici istaknuli kako je postignut napredak o zakonima koji su bitni da zemlja podnese kandidacijski status za Europsku uniju.

Veliki napredak - sad se slažu da se ne slažu

"Sudionici sastanka svjesni su kako je za rješavanje ovih pitanja nužna uspostava izvršne vlasti u BiH, a opredijeljeni za uspjehe ovih reformi, usuglasili su se za kontinuirani dijalog kako na bilateralnoj, tako i na multilateralnoj osnovi", pročitao je zajedničke zaključke sastanka predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. On i njegovi kolege Ljubić iz HDZ-a 1990., Lagumdžija iz SDP-a, Tihić iz SDA, Dodik iz SNSD-a i Bosić iz SDS-a složili su se kako su još uvijek "prisutne značajne razlike" glede uspostave vijeća ministara.

Nakon sastanka svi su bili vrlo odmjereni u zasebnim izjavama. "Potrebna je dobra volja kako bismo se dogovorili o programskim pitanjima koje bi mogla provesti izvršna vlast. Takva platforma bez većine nije moguća", kazao je Lagumdžija uz tvrdnju kako nema razloga za pesimizam.

Svatko ima svoj izračun

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je pozitivnim otvaranje dijaloga, dodajući da Republika Srpska inzistira da Srbima pripadnu četiri pozicije i mjesto šefa diplomacije. "Mi mislimo da se vijeće ministara treba ustrojiti uvažavajući načelo rotacije i zastupljenosti triju naroda. Srpskoj strani u ovome sazivu pripadaju četiri pozicije", rekao je predsjednik SNSD-a.

Rotaciju ministarskih dužnosti traže i hrvatski političari. Prema njihovom izračunu Hrvatima bi trebalo pripasti mjesto premijera i dva ministarstva, a Srbima četiri mjesta, budući u sadašnjem sazivu Bošnjaci imaju četiri ministra, dok bi Bošnjacima pripala tri mjesta. Istodobno SDP BiH i SDA očekuju da popune tri bošnjačka mjesta i jedno koje pripada predstavnicima ostalih naroda, kao i da imenuju jednog hrvatskog ministra.

Međunarodna zajednica odlučila se ne miješati u "bosanski lonac"


"Uvjeren sam da je sastanak početak izlaska iz pat pozicije. U vlasti trebaju biti legitimni predstavnici naroda", oglasio se Ljubić.

"Vi novinari sutra ćete izvijestiti da nije postignut dogovor, ali treba kazati da stvari nisu iste kao jučer", zaključio je Dodik. Novi sastanak održat će se 15. rujna u Sarajevu, a domaćin će biti Željko Lagumdžija.

Međunarodna zajednica odlučila je ne miješati se u uspostavu državne vlasti u BiH. Kao da bi joj tko mogao zamjeriti.

Pročitajte više