Svaki peti smrtno stradali vojnik njemačkog Bundeswehra, oduzeo si je sam život



"TIJEKOM 20 godina, koliko dugo već njemački Bundeswehr sudjeluje na zadacima u inozemstvu, ukupno je 19 vojnika počinilo samoubojstvo. Kada se ima na umu da je tijekom ta dva protekla desetljeća život izgubilo sveukupno 99 vojnika – to znači da je njih čak 20 posto počinilo samoubojstvo", piše njemački magazin Der Spiegel kojeg prenosi Deutsche Welle.

Stopa samoubojstava u njemačkoj vojsci postala je jedna od glavnih tema u toj zemlji dok zapovjedništvo vojske i dalje šuti o tom podatku. U tekstu se podsjeća koliko se njemačkih vojnika nalazi na zadacima u Afganistanu i u ostalom misijama UN-a i mirovnih snaga.

"Od njih su se mnogi, vratili kući traumatizirani, s gotovo svim tipičnim simptomima klasičnog PTBS-a (posttraumatski stresni poremećaj): nesanica, lupanje srca, depresija, strahovi, napadi panike i prije svega takozvani flash back-ovi", napominje se u tekstu u kojem se dodaje da bez pomoći i što je još mnogo teže bez službenog priznanja od strane Bundeswehr-a da je riječ o (psihičkom) oboljenju dobivenom na radnom mjestu, odnosno, na zadatku, mnogi su vojnici bili prepušteni samima sebi.

Prema navodima njemačkog tjednika, vojnici su se sami morali boriti za priznanje svoje bolesti, hodajući od jednog do drugog liječnika, od jednog do drugog vještaka koji bi im potvrdio oboljenje, prenosi DW.

Pročitajte više