Sve je bilo lakše pogoditi od trijumfa SDP-a. Kako su to uspjeli i što sada?

Foto: Pixsell/Igor Kralj

SVE se nekako dalo lakše naslutiti od izbornog uspjeha SDP-a. I loš rezultat HDZ-a, čije vodstvo i kandidati nisu najpopularniji u tvrdoj desničarskoj izbornoj bazi, zatim uspjesi tvrdih demagoga poput Živog zida ili Mislava Kolakušića, pa i okretanje dijela bivših HDZ-ovih glasača prema Suverenistima, Hasanbegoviću i sličnima... Sve je, eto, bilo predvidljivije od uspjeha SDP-a, stranke koja se zadnjih godina ničim nije tako predano bavila kao samom sobom.

Još unatrag nekoliko mjeseci, glavna SDP-ovska aktivnost bila je potraga za novim predsjednikom jer je politička budućnost aktualnog lidera socijaldemokrata Davora Bernardića oslikavana najtmurnijim tonovima. Njegove besmislene izjave i objave na društvenim mrežama, demonstrativni odlasci viđenijih članova, rascjep na ljude koji misle da Bernardiću treba i dalje davati šansu dok se ne pojavi adekvatna zamjena i članove uvjerene da ga treba hitno smijeniti... SDP-ovsku svakodnevicu ispunjavala je tjeskoba i atmosfera građanskog rata.

A sada je, kako pjesma kaže, sve drugačije: mimo anketa, očekivanja i prognoza, SDP-ovci u Europski parlament šalju četiri zastupnika, baš kao i HDZ. U nedjelju je navečer, barem nakratko, vjerojatno zakukala mnoga Milanka Opačić koja je ne tako davno napustila SDP vođena očito pogrešnim uvjerenjem da ta stranka više ne može biti izvor lijepih sinekura. Kako pogrešno. Eto SDP-a opet uz bok HDZ-u. Istina, nije ni HDZ više u zvjezdanoj formi, ali kako nas uče sportski komentatori, pamti se samo rezultat.

Čudo od četiri mandata

Dakle, kojim je čudom SDP došao do četiri mandata, pitamo analitičara Berta Šalaja.

"Dogodilo se nešto drugačije od onog što smo svi prognozirali i očekivali. Istina je da je taj četvrti mandat došao neplanirano, mislim i za sam SDP, ali ja sam to nazvao slučajnim uspjehom SDP-a jer je posljedica činjenice da je HDZ ostvario nešto lošiji rezultat od očekivanog, dok je SDP ostvario rezultat otprilike kao što su ankete pokazivale. Dakle, ankete su im predviđale 15 do 16 posto, otišli su na 18 posto i u raspodjeli mandata SDP je dobio taj četvrti", ističe Šalaj. 

No smatra kako ni predsjednik SDP-a nije bez zasluga.

"Meni se čini da je Bernardiću plus to što je složio najbolju moguću listu u ovom trenutku koju SDP može ponuditi. Ona je uspjela privući značajan dio SDP-ovih birača i čini mi se da je nekako, u zadnji tren, jedan dio ljudi odustao od glasanja za neke alternativne lijeve opcije, a tu, prije svega, mislim i na START i na Možemo koji su zapravo postigli ne baš obećavajuće rezultate. Građani koji su ideološki od centra prema ljevici, još uvijek više vjeruju i ovakvom SDP-u nego novim političkim opcijama. Dakle, imate kombinaciju činjenice da su na listu stavili ljude koji mogu privući birače, kao što su Picula, Borzan, Mirela Holy, Ranko Ostojić, s činjenicom da se nije kao na desnici dogodila pojava neke jake alternative. Tako da danas SDP ima 18 posto i četiri mandata, ali mislim da to ne rješava nijedan SDP-ov problem koji u ovom trenutku postoji u stranci", kaže Šalaj.

Sretan razvoj događaja

Čak ni kratkoročno?

"Naravno da će sada par dana biti jako zadovoljni sa svojim uspjehom, ali generalno, ne vidim da će bez kadrovskih, organizacijskih i ideoloških promjena postati ozbiljan konkurent HDZ-u za osvajanje vlasti. Sve ove interpretacije su otvorene, moguće je da sam skroz u krivu, ali ovo je nekako za njih jako sretan razvoj događaja, pozitivan splet okolnosti. Moguće da ga iskoriste, ali nekako sam pesimističan oko toga", ističe Šalaj.
 

Pročitajte više