Sve stranke razmjerno zadovoljne rezultatima izbora u BiH

PREDSJEDNIK Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Čavić jedini je manjeviše otvoreno priznao kako je ta stranka doživjela neuspjeh na općinskim izborima u Bosni i Hercegovini održanim u subotu dok predstavnici svih drugih značajnijih stranaka u toj zemlji nastavljaju tvrditi kako su ostvarili rezultate bolje od očekivanih.

Čavić je novinarima u Banja Luci kazao kako je SDS zapravo zadržao vlast u 42 općine koje je i do sada kontrolirao i gdje će i ubuduće imati načelnike no istodobno je dodao kako je "jako razočaran preraspodjelom glasačkog tijela".

U SDS-u su posebice iznenađeni porazom kojega su doživjeli u Trebinju koje je slovilo za pravu utvrdu te stranke gdje su birači masovno glasovali za Stranku nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

"Najveći upjeh postigao je SNSD", kazao je Čavić dodavši kako je SDS na ovim izborima "doživio stagnaciju".

Dodikova je stranka uvjerljivo porazila SDS na izborima za gradonačelnika Banja Luke, najveće općine u cijeloj BiH a vodi u još 20 općina.

"SNSD je definitivno pokazala da je najjača politička stranka u Republici Srpskoj i treća u Bosni i Hercegovini", rekao je glavni tajnik SNSD-a Igor Radojičić.

On je izjavio kako postignuti rezultati potvrđuju da je u RS trebalo organizirati izvanredne parlamentarne izbore. Kad bi se sada održali izvanredni opći izbori, oni bi sigurno pokazali promjenu u odnosu snaga u parlamentu RS, rekao je.

Uz SNSD i SDS poziciju najutjecajnijih stranaka u BiH potvrdili su Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) te Socijaldemokratska partija (SDP).

Potpuni podaci o rezultatima izbora u nedjelju još nisu bili poznati no predsjednik SDA Sulejman Tihić na konferenciji za novinstvo je ustvrdio kako je njegova stranka preuzela vlast u dodatnih 18 općina.

"SDA je potvrdila poziciju najjače i najvažnije stranke u BiH", kazao je Tihić.

Iako SDA nije uspjela preuzeti vlast u najvažnijim općinama u Sarajevu koje kontrolira SDP, Tihić tvrdi kako je i tamo postignut uspjeh jer se povećao postotak glasova što ih je SDA dobila u odnosu na izbore održane prije dvije godine.

Za uspjeh SNSD-a u Republici Srpskoj Tihić je kazao kako je to očekivan i pozitivan trend.

"Nama je drago da biračko tijelo u RS sada pravi zaokret ka drugim strankama (umjesto SDS-a)", kazao je Tihić.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija ocijenio je pak kako su ovogodišnji općinski izbori definitivno stabilizirali poziciju te stranke a posebnim uspjehom označio je pobjedu SDP-ova kandidata na načelnika Bihaća kao i uvjerljivu potporu birača na području distrikta Brčko.

SDP bi trebala biti na vlasti u 12 općina.

Vodstvo HDZ-a BiH također je zadovoljno rezultatima izbora jer su birači dali uvjerljivu potporu kandidatima te stranke u gotovo svim dijelovima BiH s većinskim hrvatskim stanovništvom.

Oporbena Nova hrvatska inicijativa (NHI) uspjela je pobijediti samo u Usori u središnjoj Bosni a čini se kako je veliki broj Hrvata koji su ranije glasovali za NHI sada potporu dao SDP-u.

Takav slučaj zabilježen je i u Grudama.

Odaziv birača koji je na općinskim izborima bio tek oko 45 posto zajednički je razlog za razočarenja u svim strankama no predsjednik SDA Tihić tvrdi kako bi se to moglo tumačiti i kao znak stabilizacije prilika u BiH jer je u uređenim zemljama odaziv birača u pravilu znatno niži nego u kriznim područjima.

Predstavnici Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri OESS-u (OSCE/ODIHR) koji su promatrali ovogodišnje izbore u BiH u nedjelju su iznijeli ocjenu kako su oni bili sukladni međunarodnim standardima, posebice kada se ima u vidu specifičan poslijeratni sustav kakav je na snazi u zemlji.

Voditelj ODIHR misije Peter Eicher upozorio je međutim u nedjelju u Sarajevu kako su izbori u BiH još uvijek tranzicijski jer vrhovna vlast u toj zemlji i dalje pripada međunarodnoj zajednici.

Općenito gledajući, ljudska prava u BiH bila su poštovana u vrijeme izbora no izborni sustav nepotrebno je kompliciran a značajan broj političkih stranaka tijekom predizborne kampanje na žalost je bio etnički i nacionalistički orijentiran, zaključio je Eicher.

Pročitajte više