KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Sve više europskih zemalja ukida sve mjere. Kad ćemo mi?

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

SVE VIŠE zemalja u Europi ukida većinu ili sve restrikcije vezane uz covid-19 pa se u javnosti nameće pitanje bi li to mogla napraviti i Hrvatska.

Hrvatska cijepila tek 56.5 posto stanovništva s dvije doze

Prije svega, treba navesti da se glavni argument zemalja koje su odlučile relaksirati mjere temelji na dosta dobroj procijepljenosti s kojom se Hrvatska ne može pohvaliti.

Venus: Nije vrijeme za popuštanje

Za mišljenje o mogućem ukidanju odnosno ublažavanju mjera pitali smo predsjednika Hrvatskog epidemiološkog društva Miroslava Venusa. On smatra da Hrvatska za takvo što još nije spremna pa pojašnjava zašto.

"Razlog je što neke europske zemlje imaju postotak osoba koje su "boosterirane" kao naš postotak procijepljenosti s dvije doze. Razlozi su nedostatna procijepljenost s dvije doze, posebice kod starijih, te sporo "boosteriranje" koje se pokazalo jako bitnim u podizanju imuniteta i zaštite od teških kliničkih slika, hospitalizacije i smrtnih ishoda", rekao je Venus.

Kad bi mogle popustiti mjere? "Kad nam i brojke zaraženih počnu kontinuirano padati"

Pitamo ga kad bi do popuštanja mjera moglo doći.

"Moći će se popustiti kad nam brojke i zaraženih, a ne samo hospitaliziranih, počnu osjetno padati u kontinuiranom trendu jer uz cijepljene osobe dolazi do razvoja imunosti i kod zaraženih koji prebole bolest prirodnim putem. Samo se treba nadati da neće doći do pojave novog mutiranog soja s drugačijim karakteristikama od omikrona", kratko je rezonirao Venus.

Danska smatra da omikron za cijepljene nije teška bolest

Danska vlada je među prvima u Europi ukinula sve mjere. Smatraju da omikron za cijepljene nije teška bolest i da je ukidanje mjera razumno.

>> Danska danas ukinula gotovo sve mjere: Nema više maski ni covid-potvrda

Građane se poziva na osobnu odgovornost s obzirom na to da nema više maski ni covid-potvrda, a u anketi je 64 posto Danaca reklo da vjeruje svojoj vladi po pitanju covida.

Iz tamošnjeg javnog zdravstva pretpostavljaju da će korona u budućnosti biti poput gripe te da će se vraćati u valovima, zbog čega će, dodaju, možda biti potrebno docjepljivanje starijeg stanovništva.

Porazni podaci o procijepljenosti u Hrvatskoj

Prema podacima Stožera, Hrvatska je dosad uspjela cijepiti tek 56.5 posto ukupnog stanovništva s dvije doze. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, booster dozu primilo je tek nešto više od 800.000 građana.

Usporedili smo udio potpuno cijepljenih u populaciji Hrvatske s udjelima potpuno cijepljenih u Švedskoj, Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Francuskoj, Španjolskoj, Italiji i Engleskoj. Graf pokazuje procijepljenost u Hrvatskoj s procijepljenošću u zemljama u kojima se mjere ukidaju ili ublažavaju.

Iznad 80 posto procijepljenosti su Španjolska i Danska. Iznad 70 posto su sve ostale navedene zemlje.

Prema podacima stranice Worldometers, Hrvatska je na visokom četvrtom mjestu po broju smrti na milijun stanovnika u posljednjih tjedan dana. Po tom zabrinjavajućem aspektu smo doslovno među najgorima na svijetu, naročito ako se uzme da su na prvom i trećem mjestu zemlje s malim brojem stanovnika. 

Gori od Hrvatske su Sveti Petar i Mikelon, Bosna i Hercegovina i Sejšeli. Hrvatska je pak u društvu zemalja kao što su Curaçao, Sjeverna Makedonija, Bugarska, Crna Gora, Sveti Kristofor i Nevis...

Hrvatska i na karti Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koja pokazuje udio potpuno cijepljenih i boosteriranih u populaciji, stoji loše.

>> Pogledajte kartu procijepljenosti u EU i Hrvatskoj

Stoga, ne čudi da će Hrvatska mjere produljiti do kraja veljače, a što je nedavno potvrdio i načelnik Stožera Davor Božinović.

 

>> Božinović na vladi rekao do kad će Stožer produljiti mjere

"Razlog za smrtnost je loša procijepljenost"

 O niskoj procijepljenosti nedavno je govorio i imunolog Zlatko Trobonjača.

>>Imunolog Trobonjača: Antivakseri su se izborili za mjesto u državi, mnogi su stradali

"Jedan od temeljnih razloga je jako loša procijepljenost. Ja sam prošlo ljeto upozoravao da dolazi četvrti delta val i da se moramo cijepiti, ali naši ljudi nisu odreagirali kako treba. Ušli smo u delta val s malom procijepljenošću. Mi smo u prosincu, mislim, bili među pet najgorih zemalja po smrtnosti, budući da je delta izuzetno patogen virus i vodi u veliku smrtnost. Ova sada velika smrtnost dijelom je još uvijek posljedica tog delta vala, još delta donekle postoji", rekao je.
Voditelj Odjela epidemiologije NZJZ-a Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević govorio je o izlasku iz petog vala i opuštanju mjera.

>>Epidemiolog iz Rijeke: Svi će biti izloženi zarazi. Zapravo, već jesu

"Kada budemo izlazili iz petog vala izazvanog omikronom ne trebamo se opustiti u smislu da ne zaboravimo da je cijepljenje metoda koja će nas zaštititi od budućih epidemijskih valova u kojima će biti možda drugi uzročnici, ali gdje se cijepljenje i s različitim uzročnicima pokazalo učinkovitim u sprječavanju težih oblika bolesti i smrti", rekao je.

"Opustiti se u smislu provedbe protuepidemijskih mjera - da, to su neke zemlje provele sustavno, ali što se tiče prevencije sljedećih valova iznimno je bitno nastaviti s kampanjom cijepljenja", kazao je.

Švedska uskoro ukida čak i blage mjere

Recimo da četiri nordijske zemlje, Danska, Norveška, Švedska i Finska, ublažavaju odnosno ukidanju svih epidemioloških mjera. Sve ukazuje da najkasnije 1. ožujka na europskom sjeveru više neće biti nikakvih pandemijskih ograničenja.

Istodobno u sve četiri nacije pandemija i dalje traje, još uvijek se umire od covida-19, a osim u Finskoj zaraza omikronskim sojem višestruko je veća nego u Hrvatskoj.

>> Četiri nordijske zemlje ukidaju sve mjere

Jutros je švedska premijerka Magdalena Andersson najavila da će ionako blage restrikcije biti potpuno ukinute 9. veljače. Andersson je istaknula da pandemija nije završena, ali da je s omikronom ušla u potpuno novu fazu koja omogućuje povratak normalnoj svakodnevici.

Švedska je time krenula putem Danske, za koju smo već spomenuli da je 1. veljače, kao prva u Europskoj uniji, također ukinula sve epidemiološke mjere. Zvuči paradoksalno, ali upravo Danska u posljednjih 14 dana ima najveću incidenciju zaraze u Europi (10.461 na 100.000 stanovnika), no smrtnost od covida-19 je niska i bolnički sustav nije preopterećen covid-pacijentima.

Osim toga, Danska ima i prilično visoku stopu procijepljenosti, kao uostalom i cijela nordijska regija. Gotovo 82 posto danske populacije primilo je dvije doze cjepiva protiv covida-19, a preko 60 posto cijepljeno je s tri doze. U takvoj situaciji, bez ikakvih mjera i s visokom stopom cijepljenja, omikronu ostaje dosta prostora za širenje, ali ne i za ometanje funkcioniranja društva.

Norveška i dalje ublažava mjere, Finska namjerava mjere ukinuti do 1. ožujka

Norveška nije odredila rok za potpuno ukidanje svih epidemioloških mjera, ali je 1. veljače nastavila  s ublažavanjem. Razdoblje karantene skraćeno je sa šest na četiri dana, ukinuto je testiranje pri ulasku u Norvešku, nema više ograničenja u javnim okupljanjima, kao ni većine ostalih restrikcija. 

Finska premijerka Sanna Marin smatra da njena zemlja zaostaje u razvoju epidemije dva tjedna u odnosu na nordijske susjede pa je jučer najavila da će restrikcije početi popuštati 14. veljače, s namjerom da ih do 1. ožujka potpuno ukine.

"Složili smo se da je 14. veljače rok za popuštanje ograničenja. To nam daje malo vremena da pratimo razvoj situacije u Danskoj i Norveškoj nakon što se tamošnja društva otvore", rekla je Marin, zaključivši da se opterećenje zdravstva stabiliziralo unatoč omikronskom valu te da ograničenja stoga više nisu presudna.

Stopa cijepljenja opće populacije s dvije doze kreće se od 73 posto u Norveškoj do gotovo 82 posto u Danskoj, a u sve četiri nordijske nacije najmanje polovica odrasle populacije dobila je i treću dozu. Cjepiva su naročito dobro prihvaćena kod starije populacije pa je tako u Švedskoj 75 posto starijih od 75 godina cijepljeno i trećom dozom.

Velika Britanija ukinula maske i covid-potvrde

I Velika Britanija je nedavno ukinula obavezno nošenje maski i covid-potvrde.

Prošli tjedan su ukinute preporuke o radu od kuće, a mjere poput nošenja maski i covid-propusnica, također uvedene prošli mjesec zbog omikrona, okončane su u četvrtak, pa su se mjere vratile na razinu na kojoj su bile prošlog srpnja.

>> Britanija ukinula obavezno nošenje maski i covid-potvrde

Britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost priprema (UKHSA) sprema se ubuduće usmjeriti fokus na podršku ranjivim pojedincima umjesto da uvodi mjere na nacionalnoj razini, prema nacrtu politike.

"Dok počinjemo živjeti s covidom, odgovor UKHSA-e na covid će se preusmjeriti s nacije na ciljan odgovor, fokusiran na zaštitu najranjivijih", piše u nacrtu. "Pobrinut ćemo se da naš budući odgovor bude još više učinkovitiji, fleksibilniji i lakši za građane te da osigurava vrijednost za novac."

Francuzi više ne moraju nositi maske na otvorenom

I Francuska je počela s ukidanjem mjera. Predsjednik Emmanuel Macron rekao je da želi, ako trendovi ostanu ovakvi kakvi su sada, u veljači i ožujku ublažavanje mjera u školama. To će pitanje u srijedu biti na dnevnom redu stožera za borbu protiv pandemije.

>>Nakon Engleske i Danske, i Francuska počinje s ukidanjem mjera

U očekivanju te odluke, Francuzi od jučer više ne moraju obavezno nositi maske na otvorenim prostorima, a rad na daljinu više nije nametnut, već samo preporučen. Od 16. veljače, noćni klubovi - koji su zatvoreni od 10. prosinca - moći će se ponovo otvoriti, a koncerti će ponovo biti dopušteni. Konzumacija za šankom ponovo će biti moguća.

I u Španjolskoj počinje otvaranje klubova i drugih mjesta noćnog života. To će se prvo dogoditi u Kataloniji, 11. veljače, nakon gotovo dva mjeseca.

I Italija počinje ublažavati mjere

I Italija će uskoro objaviti datume ukidanja covid-restrikcija s obzirom na to da je počeo popuštati val pandemije uzrokovan jako zaraznom omikron varijantom koronavirusa, rekao je danas premijer Mario Draghi.

Italija je prijavila više od 147.000 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom i 11.23 milijuna zaraženih od početka pandemije prije dvije godine. Mnoge restrikcije, uključujući one u prometu te za barove i restorane, već su ublažene za cijepljene. Nošenje maski obvezno je na otvorenom. 

>>Italija ublažava mjere. Premijer: Val omikrona popušta

"U tjednima koji dolaze nastavit ćemo tim putem ponovnog otvaranja. Na osnovi znanstvenih dokaza objavit ćemo raspored ukidanja sadašnjih restrikcija", rekao je Draghi na sastanku kabineta, kako je priopćio njegov ured.

Više od 80 posto Talijana primilo je dvije doze cjepiva, a više od 57 posto i treću booster dozu. Draghi je rekao da će covid-potvrde vrijediti neograničeno za one koji su primili treću dozu cjepiva. Potvrda je potrebna za većinu aktivnosti.

Pročitajte više