Sve više kadrova don Sanadera iza rešetaka: Kljaković Gašpić posredovao u podmićivanju Mravka

ŽELJKO KLJAKOVIĆ GAŠPIĆ, bivši član Uprave HEP-a, uhićen je jučer i sproveden na ispitivanje u sjedište policijskog Uskoka u Zagrebu. Određeno mu je zadržavanje, a danas je Kljaković Gašpić u 10 sati doveden na zagrebački sud, kako bi se odlučilo o zahtjevu Uskoka za jednomjesečnim pritvorom. Nije ni tu bilo previše dvojbi pa će Kljaković Gašpić odlukom suca istrage nastaviti boravak u zatvoru, najmanje mjesec dana. 

Nije mito, nego donacija HDZ-u

Uhićenje poznatog solinskog HDZ-ovca, jednog od najbližih suradnika osumnjičenog i već nekoliko mjeseci pritvorenog direktora HEP-a Ivana Mravka, uslijedilo je nakon što su iz pritvora na prijedlog Uskoka pušteni čelnici tvrtke Monting, Ljubo Bušić i Ante Matić. Razvezao im se jezik oko namještanja poslova za Termoelektranu Sisak. Bušić je tako priznao da su za Mravka skupili 600 tisuća kuna, ali ne kao mito, već - donaciju HDZ-u!

Predmet istrage je i štimanje bilance HEP-a, kako bi se prikrila preskupa nabava struje.

Uskok je objavio kako Kljaković Gašpića sumnjiče za zloporabu položaja i ovlasti te posredovanje u davanju mita odgovornoj osobi kako bi pribavio protupravnu imovinsku korist drugoj fizičkoj i pravnoj osobi.

Još jedan pao u frakcijskim obračunima unutar HDZ-a

Kljaković Gašpić pripadnik je lobija don Vinka Sanadera, brata bivšeg premijera, bez čije se preporuke očito nije moglo u vrh državnih službi. U pritvoru je s Mravkom i dvojicom iz Montinga već ranije završio Petar Čubelić, brat generalnog vikara splitske nadbiskupije mons. Ivana Čubelića.

Kako više nema Ive Sanadera, čišćenje njegovih kadrova, može se promatrati i kao frakcijski obračun unutar HDZ-a. Već ranije su pali članovi Uprave HAC-a, među njima i Marijo Lovrinčević, kojeg je upravo Sanader izvukao iz anonimnosti i zbrinuo u HAC i Nadzorni odbor Brodosplita.

Kruno Peronja, šef splitsko-dalmatinskog HDZ-a, nije imao komentar na uhićenje Kljaković Gašpića.

Sin europski prvak, a tata u zatvoru zbog mita

Željko Kljaković Gašpić otac je, inače, višestrukog europskog prvaka u klasi Finn Ivana Kljakovića Gašpića. Pitanje je hoće li uspješni jedriličar sad imati problema sa sponzorima, nakon što mu je tata završio iza rešetaka.

Pročitajte više