Svećenici tražili veće milodare zbog povećanja plaća?

OD POČETKA srpnja svećenici Katoličke crkve u sjevernoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj imat će veće plaće, odnosno nagrade - kako se to naziva u crkvenim krugovima, nego dosad - i to za otprilike 25%. Možda su zato nedavno tražili veće milodare, a ne simbolične.

Prema novom Pravilniku za provedbu financijskog sustava svi u Crkvi pridonose za njezine različite potrebe te se iz jedinstvenog fonda svakom crkvenom službeniku omogućuje pravedna nagrada i tako se uspostavlja socijalna jednakost, piše Večernji list. Biskupi su na sastanku dogovorili i da se bodovna vrijednost povećava s 40 na 50 kuna za jedan bod.

Tako prema novom Pravilniku svaka crkvena javna pravna osoba mora imati blagajnu u koju će se pomoću dva blagajnička dnevnika voditi svi mjesečno primici i izdaci. Sav novac i prilozi, piše Jutarnji list, koje neki svećenik primi "s naslova svoje službe i na području službe" ulaze u blagajnu pravne osobe koja djeluje, a iz te se blagajne dodjeljuju plaće svećenicima i drugim crkvenim službenicima, podmiruju se izdaci za funkcioniranje te pravne osobe, te izdaci za službeni telefon i korištenje vlastitog automobila.

Plaća, koju svećenik dobije od župe koju vodi, točno je određena i nju čini osnovica od 4000 kuna na koju idu bodovi za staž, zatim bodovi za školski vjeronauk, itd. Pritom valja napomenuti da se prilozi od misa ne uračunavaju u "nagradu".

"Arhiđakon i dekan imaju 10 dodatnih bodova, za školski vjeronauk jedan bod po satu, a najviše 10 bodova mjesečno, župnik s dvije filijale (mjesto izvan središta župe u kojem svećenik služni nedjeljnu misu barem jednom mjesečno) dobiva pet dodatnih bodova, a s više filijala deset bodova. Za dvije godine staža (kad nastupi godina ređenja) svaki svećenik dobiva jedan dodatni bod.

Prilozi za mise ne uračunavaju se u mjesečnu nagradu, s time da je svećenik prilog od druge i treće mise, osim na Božić, dužan predati (nad)biskupiji, kao i prilog od treće mise kada služi misu za narod (nedjelje i zapovijedani blagdani)", objašnjava Večernji list. Tako npr. župnik koji ima župu s 10.000 vjernika dobiva "mjesečnu nagradu" od oko 6500 kuna, bez dodatnih bodova.

Zanimljivo je da su za svećenike određeni beskamatni krediti za automobile, a kredit koji svećenik podigne za kupnju automobila mora se vratiti u roku od tri godine.

Pročitajte više