Svećenik izvukao stotine tinejdžera iz Sjeverne Koreje pa ih seksualno zlostavljao

Foto: EPA

Južnokorejski pastor, kojeg su nekoć slavili kao heroja jer je prokrijumčario stotine Sjevernokorejaca, zatvoren je zbog seksualnog zlostavljanja tinejdžera koji su prebjegli iz te zemlje. Chun Ki-won (67) osuđen je na pet godina zatvora zbog zlostavljanja maloljetnika u svom internatu u Seulu.

Na pastora se desetljećima gledalo kao na spasitelja, ljudi su ga nazivali "azijskim Schindlerom", a njegove operacije "podzemnom željeznicom" za one koji bježe od režima Sjevera. U rujnu je uhićen u Seulu. Policija ga je optužila za zlostavljanje šest sjevernokorejskih tinejdžera, uključujući i prebjege koji su spavali u spavaonicama alternativne škole koju je osnovao u sklopu svoje misije Durihana.

Proglašen je krivim u pet od šest slučajeva zlostavljanja

Chun je odbacio optužbe, ali sud je u srijedu presudio da su dokazi žrtava nepobitni. "Žrtve daju dosljedne izjave i uključuju sadržaj koji se ne može navesti bez iskustva iz prve ruke...", rekao je sudac Seung-jeong Kim sa Središnjeg okružnog suda u Seulu.

Sudac je dodao da je Chun svoje zločine počinio s "položaja na kojem je imao apsolutni utjecaj". Proglašen je krivim u pet od šest slučajeva zlostavljanja maloljetnika od kojih su neki pobjegli sami, a drugi sa svojim obiteljima pod vodstvom Chunove misije.

Uspoređivali ga sa Schindlerom

Chun je osnovao Durihanu, jednu od najistaknutijih južnokorejskih nevladinih organizacija koja pomaže Sjevernokorejcima da pobjegnu rutama u Kini. Tvrdi da je pomogao više od 1000 Sjevernokorejaca da pobjegnu od totalitarnog režima obitelji Kim u proteklih 25 godina, zbog čega ga je Pjongjang osobno osudio.

Godine 2002. dospio je na naslovnice nakon što je bio zatvoren u Kini sedam mjeseci tijekom jedne od misija. Njegov rad, koji uključuje osnivanje alternativne škole za djecu sjevernokorejskih prebjega, bio je naširoko popraćen, tema dokumentarnih filmova i novinskih članaka uključujući CNN, The New York Times i National Geographic.

Medijski su ga izvještaji često uspoređivali s Oskarom Schindlerom, biznismenom koji je spasio više od 1100 Židova tijekom Holokausta. Njegovo uhićenje i osuda šokirali su Južnu Koreju gdje se ovaj tjedan naširoko izvještavalo o njegovom suđenju. TV bilteni prikazali su sjedokosog Chuna u bijeloj odjeći kako je doveden na sud s lisicama na rukama i okružen stražarima.

Pročitajte više