SVEĆENIK PROGOVORIO O SPLITSKOM FRATRU "Nadbiskup Barišić znao je da se radi o pedofilu"

Foto: Index (Na fotografiji je splitski fratar pedofil. Lice mu po zakonu moramo sakriti. Zasad.)

“ON JE manijak, opsjednut homoseksualnim seksom”, rekao je za Index jedan ugledni fratar o splitskom fratru pedofilu. Ovaj je redovnik svoje najbolje godine proveo u Africi, a kad se vratio u Hrvatsku, suočio se s redovničkim bratom - splitskim fratrom pedofilom.

>> Srđan Tripalo bio je žrtva splitskog fratra. Detaljno nam je opisao užas koji je trajao godinama


>> Splitski fratar godinama je silovao djecu. U zatvoru neće provesti ni dana


>> POGLEDAJTE SNIMKU Je li nadbiskup Barišić lagao o fratru pedofilu?

Index je već objavio svjedočenja žrtava fratra pedofila. A sada nam je dušu otvorio i njegov redovnički brat.

"Svi smo znali da je homoseksualac, a neki su znali i više"

“Svi smo znali da je homoseksualac. Oni koji su živjeli s njim, znali su više. Ja sam ga vidio jedne noći, petnaest minuta nakon ponoći 2005. godine, kako s mladićem izlazi iz sobe”, rekao je za Index fratar koji je jedno vrijeme samostan dijelio sa splitskim fratrom pedofilom.

“Ja sam došao iz Afrike i jako teško mi je bilo vidjeti tko je kakav. No nakon nekog vremena, prepoznao sam političke i druge sklonosti”, ispričao je fratar. Znao je za homoseksualnost svog redovničkog brata i podređenog. Za pedofiliju je doznao u veljači ove godine.


“Doznao sam od istražitelja i od fratra Tomislava Glavnika”, rekao nam je sugovornik navodeći točan datum - 20. veljače.

"Više vjerujem laicima nego klericima"

Ovaj redovnik u mirovini odlučio je da više neće šutjeti. Ni o nadbiskupu Marinu Barišiću.

“Nadbiskup Barišić za sve je znao. Prijavili su mu. Ja u ovom slučaju više vjerujem laicima nego klericima. Ti ljudi nisu to izmislili”, rekao je.

Indexu se javilo nekoliko žrtava, jedan od njih je odlučio govoriti bez zaštite anonimnosti, pod imenom i prezimenom, drugi se još uvijek boje i skrivaju identitet iako su kanonskom sudu prijavili fratra pedofila.

“Tražio sam pravdu, a u zapisniku je stajalo da je sebe uhvatio za muda. Držao je moja i sebe zadovoljavao”, rekla nam je jedna od žrtava fratra pedofila. Kad je prijavio zlostavljanje, pristupio mu je još jedan fratar - Josip Blažević. Pitao ga je koliko novca želi.

“Vaše boli ništa neće izliječiti. Želite li 10 tisuća kuna?” pitao je fratar žrtvu, upozoravajući ga da bi svojim svjedočenjem jako naštetio ugledu Crkve.

“U meni gledaj nadbiskupa, stavi ruku na Bibliju i zakuni se”, rekao je svećenik jednoj od žrtava u kavani splitskog hotela Bellevue.

"Vjeruješ li don Marinu?"

“Stalno smo se sastajali po kavanama. Pitao sam jednom svećenika trebam li sve prijaviti nadbiskupu Barišiću”, tvrdi naš sugovornik, žrtva splitskog pedofila.


“Vjeruješ li don Marinu?” pitao ga je svećenik.

I kad je prijavio zlostavljanje, naš sugovornik se suočio sa zidom. Proglasili su ga psihičkim bolesnikom.

Stalno su ispitivali žrtvu što želi priskrbiti od prijave


“Tražili su od mene da dođem u tu istu crkvu Svetog Frane i da tamo pričam. Da se suočim s njim, bilo me strah. Jebo te život, htjeli su da se suočavam sa svojim traumama”, priča naš sugovornik.

Cijelo vrijeme svećenici su ga ispitivali što materijalno želi priskrbiti od prijave.

“Jedan mi je svećenik rekao da je izgubio 130 tisuća kuna na tužbi i da bih isto i ja mogao izgubiti”, kaže.

Ovo nije jedini slučaj

“Crkva mora riješiti problem tog fratra. To što je njegovo nedjelo otišlo u zastaru ne znači da se nije dogodilo”, kaže fratar koji je uvjeren da je splitski nadbiskup Marin Barišić znao za pedofilska zlodjela.

“Ovo nije izolirano, takvih slučajeva ima još. Fratar o kojem pričamo bio je poznat kao dobar govornik. I policiju je mogao uvjeriti da je nevin”, ustvrdio je za Index.

Pročitajte više